Urfa'nın yaşayan insan hazinesi

TAKİP ET

UNESCO tarafından yaşayan insan hazineleri, ödülüne layık görülen 'Aşık Sefai' mahlaslı Şanlıurfalı Mehmet Acet, aşıklar köyü olarak bilinen Kısas Mahallesi'nde aşıklık geleneğini nesilden nesile aktarıyor.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Kısas Kırsal Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Acet, aşıklık ve zakirlik dalında 2015 yılında UNESCO  yaşayan insan hazineleri somut olmayan kültürel miras listesine alındı. Türkiye'de müzik dalında Aşık Sefai ile birlikte 6 kişi farklı tarihlerde bu ödüle layık görüldü.



Müzik Kenti olmaya aday Şanlıurfa'da 2015 yılında UNESCO  yaşayan insan hazineleri ödülüne layık görülen ve 2016 yılında Cumhurbaşkanı tarafından ödülü verilen Aşık Sefai mahlası ile bilinen Mehmet Acet, aşıklık geleneğinin usta çırak geleneği ile başladığını belirtti. Kültür Bakanlığı Şanlıurfa Türk Halk Müziği Korosunda emekli olan Aşık Sefai, yöresel giyimler, aşıklar, bağlama ve  müzik hayatı boyunca aldığı ödüllerin yer aldığı evinde aşıklar geleneğini gençleri eğiterek nesilden nesile aktarıyor. TRT repertuarına çok sayıda deyiş ve türkü kazandıran Aşık Sefai, Urfa müziğine de 150'ye yakın Türk müziği eseri kazandırdığını ve çoğunun da bestelendiğini söyledi.







Mahlasın kendisine nasıl verildiği ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mehmet Acet, "Aşık Sefai mahlası 1973 yılında Feyzullah Ulusoy tarafından bana verildi. O dönemde daha yeni saz çalmaya başladım, şiirimi yazılı olarak kendisine verdim. Bu mahlası aldıktan sonra TRT'de birçok program yaptım. Şu anda üçüncü kitabımı çıkarmaya hazırlanıyorum. İki kaset albüm çalışması yaptım. Söylediğim türküler genel olarak sanatçılar tarafından da çok beğenildi." dedi.  

 

'Halk Müziğinde Sivas'tan sonra Urfa gelir'

UNESCO listesine giren 6 kişiden biri olduğuna dikkat çeken Acet, "Aşıklık ve zakirlik dalında 2015 yılında UNESCO listesinde yer aldım. Türkiye genelinde UNESCO'da yer alan 6 kişiden biriyim. TRT'ye 20'nin üzerinde repertuar kazandırdım. Kısas semahlarının da kaynağı benim. Sadece Şanlıurfa Halk Müziğinde 150 civarı parçamız TRT repertuarından geçti. Zaten halk müziğinde Sivas'tan sonra Şanlıurfa gelir. TRT'ye kazandırılmış olan parçaların 20'si bana aittir. UNESCO'nun Kültürel Miras Listesinde yer alan aşıklık usta çırak ilişkileriyle başlar. Benim bu konuda çıraklığım da var." diye konuştu.  



 



'Bağlama aşkı bizim özümüzde var'

Kendisinde bağlama çalma geleneğinin nasıl başladığı ile ilgili bilgi veren Aşık Sefai, "Ben gençlik yıllarında kaval çalardım. Ama içimdeki bağlama aşkı daha ağır bastı. çünkü bağlama aşkı bizim özümüzde var. O zaman da çok az kişide bağlama bulunuyordu. Göbeklitepe'ye arzuhalım vardı ve bununla ilgili bir şiir yazdım." sözlerine yer verdi.  



 



'Osmanlı'dan günümüze eserleri sergileyerek yeni nesillere aktarmaya çalışıyorum'

Aşık Sefai, "Ben küçük yaşlardan beri tarihi giysilere, folklora, eski fotoğraflara merakım var. Yaşadığım bölgedeki ailelerin eski fotoğrafları bende mevcut. Osmanlı'dan günümüze olan fotoğrafları sergiliyorum. 'Osmanlı'dan Günümüze' adlı kitabım da şu anda baskıda. Şu anda giyim, kültür değişti. Ben de eski eşyaları sergilediğim odamda yeni nesillere geçmişteki kültürü öğretmeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.



Abdulkadir Çelikcan / Özel Haber

urfa ın yaşayan insan hazinesi unesco tarafından yaşayan insan hazineleri yaşayan insan hazineleri ödülüne layık görülen aşık sefai yöresel giyimler aşıklar bağlama urfa müziğine de 150ye yakın türk müziği eseri kazandırdığı