Urfa tanıtımda da pas geçildi

TAKİP ET

Gerek tarihi, gerekse inanç turizminin yanı sıra gastronomisiyle de zengin olan Şanlıurfa 2020 yılı turizm stratejisi planlamasında yer almadı. Şanlıurfa'nın turizm zenginliğinin görmezden gelindiğine tepki gösteren vatandaşlar, bu konuda siyasiler ve yöneticiler kenti ön plana çıkaramamakla suçlandı.

Şanlıurfa'nın zengin bir kültüre ve tarihe sahip olmasına rağmen turizm alanında hak ettiği yere bir türlü gelemiyor. Turizm değerlerinin daha az bulunduğu iller tanıtım konusunda daha ön plana çıkarken, Şanlıurfa birçok kez yerinde saymaya devam ediyor. Bu durumda memnuniyetsizliklerini dile getiren Şanlıurfalılar, kentin tanıtımda geri kalmasının nedenlerini milletvekillerin ve diğer sorumluların bu konunun üzerinde yeterince durmadıklarına bağlıyor.

 

Göbeklitepe fırsatı yeterince değerlendirilmedi mi?

Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe 2019 yılı turizm strateji planında yer alarak dünyada tanıtıldı. Ancak 2019 yılında Şanlıurfa'nın turizm alanındaki hazırsızlığı bu fırsatın yeterince değerlendirilmediğini gösterdi. Özellikle konaklamanın eksikliği başta olmak üzere uçak seferlerinde yaşanan sıkıntılar ve bu alandaki diğer sorunlar, turizmde belirlenen hedefe ulaşmayı engellemiş oldu. Bu nedenle turistler Göbeklitepe sayesinde Şanlıurfa'ya sadece günübirlik ziyarette bulundu. Konaklama için Şanlıurfa'da yer bulunamayınca, turizmin kaymağı da diğer illere gitti. Bu durumda yaşanan bu sorunların Şanlıurfa'nın turizm fırsatının yeterince değerlendirilmediği belirtiliyor.

 

Bu eksiklikler halen devam ediyor

Başta Göbeklitepe olmak üzere birçok tarihi ve inanç yapılarıyla turizmde ilgi çeken değerlerin sayıca fazla olduğu Şanlıurfa'da konaklama ve ulaşım gibi sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Öyle ki otel sayısı halen artırılmazken, eski yapıların otellere dönüştürülme projesi de halen rafta duruyor. Bunun yanı sıra uçak seferlerinde talepler üzerine gelişme sağlansa da ulaşım alanında da halen birçok eksiklik bulunuyor. Halen Şanlıurfa'dan Kıbrıs'a bazı illere direkt uçuşun konulması talepleri olmasına rağmen bu talepler de yerine getirilmemiş durumda.

 

Turizm strateji planı açıklandı ama Şanlıurfa dışarıda kaldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin 2020 turizm strateji planlamasını açıkladı. Şanlıurfa'nın yer almadığı turizm planlamasında, çekilen 90 saniyelik Türkiye'nin tanıtım filmi dünya televizyonlarında yer alacak. Bu tanıtım filmi, 5 ayrı ilde 10 farklı mekanda çekildi. Tanıtım filminde Turunçpınarı, Cennet Koyu, Babadağ, Patara, Kekova, Kapadokya Balon, Göreme Açık Hava Müzesi’nde Karanlık Kilise, Kaş yolu, Hierapolis ve İstanbul yer alırken, Kelebekler Vadisi, Yassıca Adası, Suluada, Göcek Koyları, Kaş-Fethiye yolu ve Ölüdeniz için de drone çekimleri gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra 15 kısa film çekimi de yapıldı. Turizmde önemli bir yere sahip olan Göbeklitepe, Harran Kümbet Evleri, Şuayp Şehri, Balıklıgöl, Halfeti, ilk üniversite kalıntıları ve buna benzer birçok değerin bulunduğu Şanlıurfa'da, herhangi bir turizm alanı tanıtım filminde yer almadı. Bu durum Şanlıurfa'yı turizmde geri sıralara kaydırırken, vatandaşları da oldukça üzdü.

 

Şanlıurfa'nın değerlerinin görmezden gelinerek tanıtım filminde yer almadığına tepki gösteren vatandaşlar, "Bu tabloya hiç şaşırmadık. Çünkü Şanlıurfa'nın değerlerinin görmezden gelinmesi durumuna alıştık. Şanlıurfa'nın bu alanda da geri planda kalmasının nedeni, yöneticilerimizin, vekillerimizin, turizm temsilcilerimizin yeterince çalışma ve başarı göstermemeleridir. Sürekli Şanlıurfa'nın tanıtımını ön plana çıkardıklarını söyleyenlerin çalışmalarının sonucunu gördük!" ifadelerini kullandılar.



Murat Doğan / Urfa Değişim

turizm strateji planı açıklandı Şanlıurfa 2020 yılı turizm stratejisi planlamasında yer almadı urfaya bir çelme daha! turunçpınarı cennet koyu babadağ patara kekova kapadokya balon göreme açık hava müzesi’nde karanlık kilise kaş yolu hierapolis