Urfa, tarımda fıstığa yöneliyor

TAKİP ET

GAP'ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa'nın tarım sektöründe son zamanlarda değeri yüksek ürünler tercih edilirken, fıstık da en fazla tercih edilen ürün arasında yerini alıyor. Şanlıurfa son 3 yılda fıstık üretiminde yüzde 24'lük artış sağlarken, en büyük rakibi Gaziantep ise sadece yüzde 4 oranında artış sağladı.

Tarım arazileri bakımından Türkiye’de 3. sırada bulunan Şanlıurfa, GAP ile başlatılan sulama sayesinde tarımda değeri yüksek ürünler tercih ediyor. Değeri yüksek olan ürünler arasında bulunan fıstık da en fazla tercih edilen ürünler arasında bulunuyor. Kurak arazilerde iki yılda bir verim elde edilen fıstıktan, sulamanın etkili olmasıyla her yıl verim elde edilebiliyor. Bu nedenle son zamanlarda Şanlıurfa’nın tarımında fıstık daha fazla söz sahibi oluyor.

 



Şanlıurfa üretimde ilk sırada ama Gaziantep daha ön planda

Şanlıurfa, fıstık üretiminde ilk sırada bulunuyor. Ancak fıstığın Şanlıurfa’da işletilememesi, ham madde olarak Gaziantep’e gönderilmesi ve pazarlamanın burada yapılması Şanlıurfa’nın daha geri planda kalmasına neden oluyor. Öyle ki Şanlıurfa’da üretim daha fazla artsa da Şanlıurfa’nın fıstığını işleterek pazarlamasını yapan Gaziantep değeri yüksek bu üründe daha ön plana çıkıyor. 

 



Şanlıurfa’da 3 yılda yüzde 24 artış yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) bölgedeki dekar başına fıstık üretimi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre 2016 ile 2019 yılları arasında geçen 3 yıllık süreçte Şanlıurfa’da fıstık üretiminin yüzde 24 oranında arttığı belirlendi. Bu durumda fıstık üretiminde ilk sırada bulunan Şanlıurfa’da 2019 yılında 1 milyon 411 bin 482 dekarda fıstık üretiminin yapıldığı belirlendi.

 



Şanlıurfa’nın rakibi Gaziantep en fazla yüzde 4 artış sağladı

Üretimde ikinci sırada yer alan ancak en fazla üretim gerçekleştiren Şanlıurfa’nın fıstığını işleterek ve pazarlayarak ön plana çıkan Gaziantep’te fıstıkta üretim artışının 3 yılda sadece yüzde 4 olduğu açıklandı. Bu durumda 2016 yılında 1 milyon 335 bin 385 dekarda fıstık üreten Gaziantep’te, 2019 yılında 1 milyon 393 bin 759 dekara yükseldi.

 



Şanlıurfa, Gaziantep’e 17 bin 723’lük fark attı

2016 yılından beri fıstık üretim alanlarını daha fazla artıran Şanlıurfa, en yakın rakibi olan Gaziantep’e 17 bin 723 dekarlık bir fark atmış oldu. Güneydoğu Anadolu bölgesinde fıstık üretimi sürekli artarken, Şanlıurfa bu üretimde en fazla pay sahibi oldu.

 

Fıstık üretimi verilerine göre Şanlıurfa ve Gaziantep’i sırasıyla Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Batman takip etti.

 

Mehmet Halihalli / Urfa Değişim

urfa tarımda fıstığa yöneliyor gap’ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa tarım sektöründe son zamanlarda değeri yüksek ürünler türkiye’de 3. sırada bulunan Şanlıurfa Şanlıurfa üretimde ilk sırada ama gaziantep daha ön planda Şanlıurfa’da 3 yılda yüzde 24