Urfalı aileler dikkat! Çocuk gelişiminde bunlara dikkat edin

TAKİP ET

Ailelerin, çocuklarına karşı davranış ve tutumları çocuğun büyüme ve gelişme evresinde olumlu ya da olumsuz etkileri oluyor. Çocuklara nasıl davranılması gerektiğine yönelik Psikolog Funda Çakmaklı, ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Aileler, bazen çocuklar anlamaz deyip çocuklarına karşı yanlış ve bilinçli olmayan hareketlerde bulunabiliyorlar. Çocuklukta yaşanan olumlu veya olumsuz şeylerin sadece çocuklukta kalmadığını, çocukların bilinçaltına yerleşip ileriki hayatlarını etkilediği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Özellikle okuma oranı düşük, bilinçli olmayan ailelerin çocuklarına sağlıklı bir geleceğin teminatı verebilmeleri için çocuğa karşı davranışların her zaman eşit olması, çocuklukta travma yaşayanların terapi almasının gerektiğini Urfa Değişim mikrofonlarına anlatan Psikolog Funda Çakmaklı, “Çocuklarla sağlıklı iletişimi kurduğumuzda, yetişkin bir birey haline geldikleri zaman herhangi bir sorun karşılaşmayıp sağlıklı bir şekilde büyüme göstereceklerdir” dedi.

GEÇMİŞTE YAŞADIĞIMIZ ŞEYLERİN YÜKLERİNİ BUGÜN OMUZLARIMIZDA HİSSEDEBİLİRİZ

Ailelerin çocuklarına karşı baskı uygulamamasını, onlarla sağlıklı bir iletişim kurup hem çocukluk döneminde hem de yetişkin birey olduklarında sorun yaşamamaları için her zaman dikkatli davranılmasını gerektiğinin önemini vurgulayan Funda Çakmaklı, “Çocuklarınıza karşına tutumlarınız hep eşit olması lazım. Bir şeye hayır ya da evet dediğimizde her iki durumda da olayların sebebini açıklamamız gerekir. Çocuklar her zaman sınır isteyen, kuralları belli olmasını isteyen varlıklardır. Geçmişte yaşadığımız şeylerin bugün omuzlarımızda hissedebiliriz. Bu çok normal bir şeydir. Bu tutarsız ebeveynlikten kaynaklı olabiliyor. Mesela çocuk okulu hiç sevmiyor. Ama aile çocuğun okul okuması konusunda çok baskılıyor. Çocuğun okula gitmesi konusunda çocuğa herhangi bir bilgi verilmiyor. Aile sadece okula gitmesi gerektiğini söylüyor.  

KENDİ HİSLERİNİ VE DUYGULARINI ÇOCUKLARA YANSITMAYA ÇALIŞIYORLAR

Okula gideceksen, tabii ki Okuyacaksın gibi tutumlarla çocukla yüz yüze kalınıyor. Ama çocuğa okula neden gitmesi gerektiğini? Neden okuması gerektiğini hakkında bir bilgisi yok. Aileler direkt çocuklara bir şeyleri yapma taraftarı. Çocuklara bir yol haritası göstermeden kendi hislerini ve duygularını çocuklara yansıtmaya çalışıyorlar. Biz, çocuklara her şeyi ayrıntılı bir şekilde, yanlışı ve doğruyu düzgün bir iletişimle aktarmamız gerekiyor. Biz bu sağlıklı iletişimi yaptığımızda, yetişkin bir birey haline geldikleri zaman herhangi bir sorun karşılaşmayıp sağlıklı bir şekilde büyüme göstereceklerdir” dedi.

EN OLMASI GEREKEN EBEVEYNLİK, YETKİN EBEVEYNLİKTİR

Çocuklara karşı her zaman net olunması ve direk hayır diyerek önlerine ket vurulmamasını söyleyen Çakmaklı “Bizim ebeveyn tutumlarımızda en olması gereken ebeveynlik, yetkin ebeveynliktir. Bir yetişkin gibi değil de onun bir çocuk olduğunu açıklayarak, öğreterek bir şeylerin farkında olması gerektiğini aktararak çocuğa yaklaşmamız gerekiyor. Her zaman net ve kararlı olmaları gerekir. Diyelim ki çocuk bugün bu kaleme sahip olmak istiyor. Baba ya da anne çocuğa çocuğa zaten senin kalemlerin var diyerek direkt hayır diyorlar. Bu açıklayıcı bir neden değildir. Çocuk bunu görüp beğenmiş, aile direkt çocuğa hayır diyerek önüne bir ket vurmuş oluyorlar. Bu da çocukta beni sevmiyorlar, benim hiçbir isteğim yerine getirilmiyor ve ailem bana destek vermiyorlar gibi tutumlara sebep olabiliyor” diye konuştu.

İLETİŞİM HER ZAMAN ÖNEMLİ HUSUSLARDAN BİRİDİR

Bu tür durumlarda aileler şunlar yapması gerekiyor:

“Bugün anne bunu evet diyorsa, baba bunu hayıra çevirmemeli. Çocuk bir şey isteğinde önce anne baba kendi aralarında konuşup çocuğun istekleri o şekilde karşılanabilir. Burada çocuk var olan sorunlarda iletişim ne kadar önemli olduğunu, açıklamanın bir şey çözmede son derece başarılı olduğunun farkına varır.  İletişim her zaman önemli olan hususlardan biridir.”

AİLESİNİ KAYBEDEN ÇOCUKLARDA, YALNIZLIK VE KİMSESİZLİK GİBİ DUYGULAR ORTAYA ÇIKIYOR

Çocuklukta ailesini kaybeden çocukların ileriki yaşlarında yalnızlık, kimsesizlik gibi duygularla baş etmede sorunlar yaşadığını dile getiren Funda Çakmaklı “Annesini ya da babasını kaybeden çocuklar öncelikle terapiye gitmeleri gerekir. Annesinin ya da babasını kaybeden çocuklarda, ileride yalnızlık ve kimsesizlik gibi duygular ortaya çıkıyor. Bu tür duyguların ortaya çıkması çok normal.  Çocuklar, ileri ki yaşlarda çıkan bu duygularla baş etmede sorun yaşayabiliyorlar. Bu acılarla yüzleşmek tek başına zor oluyor. Ebeveynlerini kaybeden kişilerin destek alması lazım. Fakat bunun yaşı aralığı da önemlidir. Hangi yaşta ailesinden birini kaybetti? Bunların tespit edilip terapiye başlanılması gerekiyor” diye açıklamalarında bulundu.

ÇOCUK YAŞADIĞI ŞEYLERDEN DOLAYI KORKAR

Yetişkinler bile bazen yaşadıkları şeylerden ötürü kendisini ifade etmede zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını, çocukların kendini ifade etmede yaşadıkları sorunlarının ailelerin normal karşılamalarını dikkat çeken Çakmaklı şu ifadelerle sözlerini noktaladı:

“Yetişkinler bile bazen sorunlarını dile getirme konusunda zorlanabiliyorlar. Çocuklar bu durumlarda daha fazla zorluk yaşıyorlar. Çocuk sorunlarını paylaşamaz, yaşadığı şeyleri anlatamaz ve çocuk yaşadığı şeylerden dolayı korkar. Yetişkinler ile bazen yaşadığımız şeylerde kitleniyorsak çocukların bu kitlenme durumu yaşaması çok normaldir. Ailelerin çok dikkat etmesi gereken bir şey ise çocukların dışa vurması gerektiği bir şey olduğu zaman ya da kendini bazı durumlarda sıkışmış kalmış hissediyorsa burada aileler çocuklarını bir psikoloğa götürebilir. Bize geldikleri zaman biz çocuklara oyunla, resimle onların diline, seviyesine inerek iletişim kurup onlara yardımcı oluyoruz.”

Aile Psikolog Funda Çakmaklı