Urfalı avukattan kadınlara çağrı! Mücadele etmeyi bırakmayın

TAKİP ET

Avukat Sena Nur Koç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açıklamalarda bulundu. Koç, konuşmasında 'Kadın olmak ne yazık ki her yerde çok zordur. Yalnızca bizim kentimizde değil. Kadın, istediği şeyler için daha çok mücadele etmesi gerekiyor' dedi.

Tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin'di. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.

Şanlıurfa’da yıllardır avukatlık mesleğini icra eden Avukat Sena Nur Koç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ya da bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulundu. Koç, yaptığı açıklamada kadınların sadece Şanlıurfa’da değil ülke genelinde zorluklarla karşılaştığını belirtti.

Kadına her alanda yer verilmesi ve kadının her sektörde desteklenmesi gerektiğini altını çizen Koç, kadının da kendi hakları için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

“ÜLKE GENELİNDE DE AYNI SORUNLAR YAŞANMAKTA”

Kadınların ülke genelinde zorluklarla karşılaştığını ifade eden Avukat Senar Nur Koç, “Kadının yaşadığı zorluklara sadece kent bazında değerlendiremeyiz. Ne yazık ki ülke genelinde de aynı sorunları yaşamaktalar. Kent bazında değinirsek, kadınlarımız hayata ve günlük yaşama katkı sağlamakta zorluk çekiyorlar. Çünkü ne yazık ki engelleniyorlar. Biz kadınlarımızın hayata ve günlük yaşama katkı sağlamasını, sağlamak zorundayız. Bu konuda teşvik etmek zorundayız” dedi.

“BASKI SEBEBİYLE ÇEKİMSER KALIYORLAR”

Av. Sena Nur Koç, kadınların iş alanlarında çok fazla yer verilmediğini vurguladı. Koç, konuşmasının devamında, “Kadınların bu hayat ortamında kanaatimizce hakkını yeterince almadığını düşünüyoruz. Mesela kent bazında baktığımızda kadın yöneticilerin sayısı yok denecek kadar az. Toplu taşımalarda kadın sürücülerini göremiyoruz. Keza yine aynı taksi taşımacılığında bir kadın sürücü göremiyoruz. Kadınlarımız bu hususta teşvik edilmiyor ve baskı sebebiyle çekimser kalıyorlar. Yine aynı şekilde bir zabıta kadın görmedim. Park bahçe ve temizlik işlerinde diğer hizmet kollarında kadınlarımızın istihdamı ne yazık ki çok çok azdır” ifadelerine yer verdi.

KADINLAR DESTEKLENMELİ!

Kadınların hayatın her alanında yer verilmesi ve desteklenmesi gerektiğini açıklayan Koç, şu şekilde konuştu:

“Kadın yönetim bazında tabandan tavana kadar her anlamda desteklenmeli ve yine yönetim bazında kadınlara daha çok yer verilmelidir. Yerel seçimlerle birlikte gerek yönetimlerde gerek az önce bahsettiğim diğer hizmet alanlarında kadınların desteklenmesi, istihdamının sağlanması ve kadına daha çok söz verilmesi önemlidir bizler. Yine kadınların hayat akışında daha çok yer alması gerekiyor. Kadının özgürlüğünü ve kadının ekonomik özgürlüğünü bu şekilde sağlayabiliriz. Tüm bunların dışında genel itibariyle hep istihdamdan bahsettik. Kadının istihdama dahil edildiğinde milli gelirin yükseleceği zaten bilimsel bir gerçektir.”

“KADIN DÜNYADIR”

Kadın olmanın zor olduğuna aktaran Koç, “Kadın olmak ne yazık ki her yerde çok zordur yalnızca bizim kentimizde değil. Kadınlar daha çok desteklemeliyiz. Kadın eştir, annedir, abladır, kardeştir ve kadın dünyadır. Bu vesile ile tüm mücadeleci ve tüm emekçi kadınlarımızın Dünya kadınlar Günü’nü kutluyorum. Umarım kadınlarımız kent yaşamında ve yine ülke genelinde daha güçlü ve daha da etkili olurlar. Temennimiz bu yönde” diyerek kadınlar daha güçlü olması gerektiğini paylaştı.

“MÜCADELEMİZİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Kadınların kendi haklarına sahip çıkması ve hakları için mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Koç, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Kadınların ise daha girişimci olması gerekmektedir. İstediği şeyler için daha çok mücadele etmesi gerekiyor. Eminim daha güzel günler göreceğiz ve mücadelemizi bırakmayacağız. Girişimden veya yaşamın akışına katılmaktan hiçbir zaman çekilmesinler.”

Avukat Sena Nur Koç 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadınlar Şanlıurfa