Urfalı öğrenciler, daha çok atamayı tercih etti

TAKİP ET

Şanlıurfalı üniversite adayları, daha çok devlet kadrolarına ataması yapılan meslekleri tercih ederken, düşük puan alan adaylar ise bir yıl daha çalışmayı göze almadığı için üniversite ve meslek seçimi yapmadan tercihini kullanmak istedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nin ardından üniversite adaylarının tercih süreci de sona erdi. 3 bin öğrenci, hatalı tercih yapmamak için Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM)'da rehberlik danışmanların desteğiyle tercihlerini yaptı. YKS'de de Şanlıurfa başarılı bir sıralamada yer alamazken, Şanlıurfalı öğrenciler ise başarılı olabilecekleri meslekleri değil, ataması kolaylıkla yapılabilen meslekleri tercih etti.  

 

Akkaya: Öğrenciler, ataması kolay olan meslekleri daha çok tercih etti

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Tercih Komisyonunda görevli Psikolojik Danışman Gizay Akkaya, tercih döneminde Şanlıurfalı öğrencilerin daha çok devlet tarafından ataması yapılabilecek bölümleri tercih etmek istediğini vurguladı. Öğrenciler tercih yaparken, 'Genelde bu mesleğin geleceği var mı?', 'Ben bu bölümü bitirirsem hemen atanır mıyım?', 'Sizce hangi bölüme gitsem daha kolay bir şekilde memur olurum?' gibi sorular sorduğunu ifade etti. Öğrenciler gibi aileleri de üniversite tercihi yaparken, iş garantisi olan meslekleri tercih yapmak istediklerini vurguladı.

 

Demir: Bir yıl daha çalışmayı göze alamayanlar, istemedikleri üniversiteyi tercih etmek istedi

Psikolojik Danışman Ömer Demir, tercih sürecinde bazı öğrencilerin çalışma ortamlarından şikâyet ettiğini ve bundan dolayı düşük puanlar aldıklarını ifade ettiğini belirtti. Bu öğrenciler düşük puanlar almalarına rağmen bir yıl daha aynı koşullarda çalışmak istemedikleri için sevmedikleri bir üniversiteye gitmeyi göze aldıklarını, fakat danışmanlık sürecinde bu öğrencilerin aileleriyle görüştüklerini ve yanlış tercih yapmama konusunda kendilerine yardımcı olduklarını söyledi.

 

Gülşen: Şanlıurfa tercih döneminde hak ettiği başarıyı yakalayamadı

Üniversite tercih döneminde genel olarak Şanlıurfa'nın hak ettiği başarıyı yakalayamadığını söyleyen Psikolojik Danışman Reşat Gülşen, tercih danışmanlığı için Rehberlik ve Araştırma Merkezi tercih komisyonuna gelen öğrencilerin puanlarının çok düşük olduğunu ve genelde başarı sırasının da bir milyonu aştığını söyledi. Üniversite tercihlerinde başarı sıralamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Reşat Gülşen, eğer öğrenci yeni mezun olmuş ve bir sonraki yıl çalışacaksa tercih yapmamalarının daha sağlıklı olacağını öğrencilere telkin ettiğini belirtti.

 

Yılmaz: Öğrenciler, tercih sürecine hakim değil

Tercih danışmanlığı merkezlerinin önemli bir görevi yerine getirdiğini dile getiren Psikolojik danışman Aslıhan Yılmaz, öğrencilerin tercih sürecine çok hâkim olamadıklarını, eğer tercih merkezlerine gelmeselerdi bazı öğrencilerin tercih hatasından dolayı mağdur olacağını söyledi. Aslında liselerde görev yapan psikolojik danışmanlar ve Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi uzmanları olarak üniversiteye hazırlanan tüm öğrencilere tercih sürecini ve özellikle dikkat etmeleri gereken konuları seminer şeklinde eğitim öğretim yılı içinde anlattıklarını söyleyen Aslıhan Yılmaz, buna rağmen tercih dönemindeki stres faktöründen kaynaklı olarak öğrencilerin bazı hataları gözden kaçırdığını belirtti.

 

Hebeş: 3 bin öğrenci, tercih desteği için RAM'a başvurdu

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş ise 7 günlük tercih döneminde kurum personellerinin büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade ederek 12 tercih danışmanlılığı merkezinde 3 bin öğrenci ve aileye hizmet verdiklerini ifade etti. Sadece üniversite tercihleri değil, aynı zamanda lise tercihlerinde de öğrenci ve ailelere hizmet verdiklerini söyleyen RAM müdürü Ömer Hebeş, Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi 12 ay boyunca öğrenci ve ailelerin hizmetinde olduğunu vurguladı.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

Şanlıurfa rehberlik ve araştırma merkezi müdürü Ömer hebeş yükseköğretim kurumları sınavı (yks) Şanlıurfa rehberlik ve araştırma merkezi tercih komisyonu rehberlik ve araştırma merkezi tercih komisyonu psikolojik danışman aslıhan yılmaz