Urfalı terzileri bayram telaşı sardı!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte bayramlıklarını diktirmek isteyenler terzilere akın etti. Yoğunluğun yaşandığı terzilerde eleman sıkıntısı terzilerin daha fazla iş yapmamasına yol açtı.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte terzilerde yoğun bir hareketlilik başladı. Hareketliliğin olduğu terzilerde ise fiyatlar yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kumaştan dikime kadar birçok kaleme yüzde 100’e varan zamlar geldi. Zamlar nedeniyle utandıklarını ifade eden terziler, geçinmek için mecburen zam yapıyoruz dediler.

Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay, Kurban Bayramı’na sayılı günlerin kalmasıyla elbise dikmek isteyenlerin uğrak noktasının terziler olduğunu vurguladı.

Başkan Tuğbay, terzilerde eleman eksikliğinden dolayı fazla iş yapamadıklarını da belirtti.

TÜM TERZİLER BAYRAM ÖNCESİ YOĞUNLUK VAR!

Şanlıurfa’da elbise dikimine fazla önem verildiğini ifade eden Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay, insanların terzilere akın ettiğini her terzide ciddi yoğunluğun olduğunu aktardı.

Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay, “Bayrama kısa bir süre kaldığı için terzilerde müşteriler var. Şimdi terzilerin dükkânlarına gidin, kimse bayram öncesi elbise diktiremez çünkü müşteriler çok önceden birçok yerden sipariş almış. Ondan dolayı terzilerin bu bayramı güzel bir şekilde geçireceklerini düşünüyorum. Çünkü insanlar bayramlıklarını diktirmeye gelecekler, alışveriş yapacaklar onlarda para kazanacak. Çok şükür bayram öncesi terzi olarak bir sıkıntımız yok, müşteri konusunda zaten bizim sabit müşteriler genellikle gelir. İnsanlar artık hazır elbiseye daha rağbet gösteriyor. Tüketici toplum olmaya doğru gidiyoruz her şey makineleşti, fabrikalar artık milyonlara yetişecek kadar elbise dikiyor ama yine de terzilerde dikilen elbiselerin değeri başka bir yerde yok. Çünkü kumaş kalitesi ondan sonra el işi makine gibi değil” dedi.

“ELEMAN SIKINTIMIZ VAR”

Terzilerde çırak, kalfa sıkıntısı yaşandığını söyleyen Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay, işin fazla olması ve eleman eksikliğinden ötürü de fazla iş alamadıklarını ifade etti.

Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay, “Eleman sıkıntımız var. İnsanlar artık terzilerde kalfa çırak bulamıyor. Terziler tek başına bin bir işe koşmaya çalışıyorlar bu meslek gelecek yıllarda bitme noktasına kadar da gidebilir çünkü en az şimdi her terzinin elinin altında 3-5 elemanın olması lazımdı. Ama bakıyoruz ya terzi yeğeniyle ya çocuğuyla mesleğini icra etmeye çalışıyor. Hal böyle olunca da terziler marifetlerini daha fazla kişiye aktaramıyor. Bir değer aktarılmadı mı ne olur yavaş yavaş yok olmaya kadar gider. Terzileri bir gezin fazla genç terzi bulamasın en genci 40-50 yaşındadır şu anda.  Bide eleman olmayınca işleri yetiştirmedik mi ne oluyor müşterilere karşı mahcup oluyoruz. 1 günde çıkacak elbise 2 gün çıkıyor eleman olmayınca.  Şimdi kim bana iş getirse bayram sonrasına atıyorum çünkü yetiştiremiyorum. İş var ama eleman yok kalfa yok, çırak yok bunlar olmayınca ne oluyor meslek yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmaya başlıyor. Ve bize gelen işleri de geç bitirmek zorunda kalıyoruz.  Ben geçmişte tekstil işi de yaptım o zaman en az benim yanımda 10 eleman çalışıyordu. Şu anda 1 tane çırağım var” ifadesini kullandı.

“YÜKSELEN KUR FİYATLARI BİZİ ETKİLEDİ”

Doların yükselişe geçmesiyle birlikte 7’den 70’e her şeye zam gelmesiyle kumaş ve terzilik işlerine de zam geldiğini söyleyen Türkiye Terziler Federasyonunda Denetleme Kurulu Başkanı Numan Tuğbay

“Doların yükselişe geçmesiyle bizim ürünlerimize de yüzde yüz zam geldi.

Şu anda müşteriye fiyat verdiğimiz zaman utanıyoruz yani keşke zamlar olmasa bizlerde eski fiyattan işimizi yapsak.  Bugün bir müşterim bana diyor ki sen bana 6 ay önce bu fiyatı verdin şimdi neden bu kadar pahalı. Biz sadece boynumuzu büküyoruz.  Ne yapalım sanki bizim elimizde olan bir durum bunu anlatmaya çalıştığımız zaman sanki bizler zam yapıyormuşuz. Ben kendilerine diyorum kumaşı git eski fiyatına getir bende eski fiyata sana dikim yapayım. Onlar ekmek alıyorsa bizlerde alıyoruz. Onlar ne tüketiyorsa bizde aynısını tüketiyoruz. Bizimde bir yaşantımız bir ailemiz var. Yani onun için kiralar artı her şeyde zamlar yaşanmaya başladı bu da dikim ve terzilere de yansıdı Allah sonumuzu hayır etsin inşallah.” Şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı Şanlıurfa eleman sıkıntısı