Urfalı uzmandan batarya uyarısı!

TAKİP ET

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen telefonlarda son zamanlarda sık sık batarya patlamaları meydana geliyor. Özellikle sıcak havalarda durum daha çok yaşanıyor. Konuyla ilgili konuşan Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, önemli tavsiyelerde bulundu.

Türkiye'de telefon fiyatları son yıllarda oldukça yükselmeye başladı. Vatandaşlar yeni telefon almak yerine bozulan telefonlarını tamir etmeye başladı. Eski telefonlarda bir süre sonra bataryalar ömrünü doldurmasıyla birlikte vatandaşlar cihazına orijinal ya da yan sanayi ürünler takıyor. Uzun süre şarjda kalan yan sanayi ürünlerde patlama riski yüksek oluyor.

Akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazların yanlış şarj edilmesi ve kullanılmasından kaynaklı batarya patlamaları yoğun olarak yaşanırken, Uzman Turgut, kullanıcılara telefonu doğru ve zamanlı şarj etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

“ŞİŞMİŞ BATARYA HAVAİ FİŞEK GİBİ PATLAR VE ENERJİ BİTENE KADAR DEVAM EDER”

Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, “Ben yaklaşık 22 senedir Şanlıurfa kapaklı pasajında telefon tamiratıyla ilgileniyorum. Öncelikle teknisyen arkadaşları bilgilendirmek amaçlı son zamanlara yaşanan batarya patlamaları veya şişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle teknik servislere söylemek istediğim China menşei bataryaları kullanmaktan sakının çünkü bataryalarda şişme olabiliyor, yumuşama olabiliyor bunun için teknik servislerin bu tür bataryaları kullanmaması gerekiyor. China menşei dediğimiz şişmiş bataryaya hiçbir şekilde iğne, cımbız veya herhangi bir alet ile havasını alayım diye bir müdahalede bulunulmaması gerekiyor. Aksi takdirde bataryalara herhangi bir müdahalede bulunulursa havai fişek gibi patlar ve alevler çıkmaya başlar, taki bataryanın içerisindeki enerji bitene kadar” dedi.

“TELEFONU UZUN SÜRE ŞARJDA BEKLETMEK, AŞIRI ISINMAYA VE SORUNLARA YOL AÇABİLİR”

Son dönemde yaşanan cep telefonu batarya patlamalarının temel sebepleri şu başlıklar altında toplayan Başkan Abdülkerim Turgut:

“1.Uzun Süreli Şarjda Bekletme:

Cep telefonlarını uzun süreli şarjda bekletmek, aşırı ısınmaya ve batarya sorunlarına yol açabilir.

2.Uzun Süreli Oyun Oynama:

Telefonlarda uzun süreli oyun oynamak, cihazın aşırı ısınmasına ve bataryanın zarar görmesine neden olabilir.

3.Hızlı Şarj ve Uzun Süreli Kullanım:

Telefon şarjı kısa sürede doluyorsa dahi, saatlerce şarjda bırakarak kullanmak, batarya performansını olumsuz etkileyebilir.

4.Kalitesiz Şarj Cihazları:

Yan sanayi şarj cihazları kullanmak, batarya sağlığını tehlikeye atabilir ve patlama riskini artırabilir.

5.Şişmiş Batarya ve Azalan Pil Ömrü:

Şişmiş batarya ya da gün içinde kullanım süresi azalan pil, cihazın stabilitesini bozarak patlama riskini artırabilir.” ifadelerine yer verdi.

“ŞİŞMİŞ BATARYAYA MÜDAHALEDE BULUNULMAMASI GEREKİR YOKSA BATARYA PATLAYABİLİR”

Başkan Turgut, “Şişmiş bataryaya müdahalede bulunulursa o batarya yangında çıkarabilir, eğer ki son kullanıcıdaysa iş yerini de yakabilir onun için havasını almak için bataryaya hiçbir şekilde müdahalede bulunulmaması gerekiyor. Bataryayı yanlış şarjlarda, China menşei şarjlarda kullanılırsa doğru akım vermediği için bataryayı yoracaktır. Bataryanın içerisinde anot ve katot diye bölümler var bir taraftan enerjiyi diğer tarafa doğru iter batarya dolunca bile bu China menşei dediğimiz bataryalar dolduğunu algılayamaz, algılayamadığımız için ise daha çok dolmaya başlar. Batarya doldukça hem ömrünü kısaltır hem de ciddi zararlara yol açabilir.” sözlerinde bulundu.

“ŞARJDAYKEN TELEFON KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR”

Telefon bataryasının zarar görmemesi için şarj yüzde 20’nin altına düştüğünde uyarı verdiği gibi şarja takılması gerektiğini söyleyen Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, “Çünkü artı kutuptan eksi kutba geçen elektronlar tamamen bittiğinde hem şarj olması daha zor olur hem de bataryanın ömrünü kısaltır. Şarjdayken telefon kullanılmamalıdır, şarjdayken telefonla oyun oynanmalıdır. Özellikle çocuklar çok fazla telefon, tablet kullanıyorlar bunun için çocuklara dikkat edip önlem alınması gerekiyor. Yani kısacası şarjdayken telefona hiçbir şekilde karışılmamalıdır çok zaruri olmadığı sürece. Şarjda kullanılan telefon hem çok radyasyon yayar hem de telefonun içerisindeki entegreler dayanamayıp patlamaya başlar. Patlama sonucunda hem cihaz çok zarar görür hem de cihaz kullanılamaz hale gelir.” açıklamalarında bulundu.

“GECE TELEFONLARI KESİNLİKLE ŞARJ ETMEMELERİNİ ÖNERİRİM”

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi, “Vatandaşlara en büyük tavsiyem, cihazlarınızı tamir ettirirken bilinçli, belgeleri olan, bu işi bilen, iş yeri belgesi olan, ustalık belgesi olan servisleri ya da yetkili servisleri tercih etmelerini öneriyorum. Bunun dışında merdiven altı ya da yapboz ile öğrenmiş veya bu işleri yapmaya çalışmış kişilerde yaptırırsanız hem doğru bir işçilik alamazsınız hem doğru bir parça kullanılmaz yani daha ucuza yaptıracağız diye bilmediğiniz yerlerde elektronik aletlerinizi yaparsanız masraf iki katına çıkıyor. Gece telefonları kesinlikle şarj etmemelerini öneririm çünkü akımlar bazen dalgalanabilir ve hem telefona hem şarj cihazına ve anında patlamaya sebep olabilir.” diyerek vatandaşları uyardı.

Abdülkerim Turgut Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Telefon bataryası Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri