Urfalı uzmandan kış ayı için dengeli beslenme önerileri!

TAKİP ET

Diyetisyen Semira Avcı kış ayında doğru beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ani yeme ataklarının bir anda geliştiği kış mevsiminde, iştah kontrolüne ve su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Havaların soğuması, bulutlu günlerin yaşandığı kış ayında metabolizmada sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Az ışıkla birlikte metabolizmanın yavaşladığı bu dönemde D vitamini eksikliği çıkıyor. Uzmanlar tarafından yeterli ve dengeli beslenme olmadığı dönemlerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğu söyleniyor.

Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmekte, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalmak olmaktadır. Sosyal hayatta yaşanan bu değişimler ani yeme ataklarına neden oluyor. Bu yüzden uzmanlar kış ayında özellikle fiziksel aktiviteye, su tüketimine daha fazla dikkat edilmesini gerektiğini savunuyor.

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Diyetisyen Semira Avcı, kış ayında beslenme ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kış mevsiminde taze meyve ve sebzelerin tüketimine dikkat çeken Avcı, mandalina, elma, portakal, kivi, greyfurt meyvelerin tüketilmesini söyledi. Ayrıca narın antioksidan bakımdan çok zengin olduğunu dikkat çekerek narın tüketimi konusunda tavsiyelerde bulundu.

KIŞ AYINDA BESLENMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Kış aylarının gelmesiyle beraber insanların beslenmesinde değişikliklerin medyana geldiğini söyleyen Diyetisyen Semira Avcı,” Soğuk havaların gelmesiyle beraber, yürüyüş yapmaktan, su içmekten uzaklaşıyoruz. Bütün gün çalışıyoruz ve evde geçirilen zamanlarda gözler atıştırmalıklara takılıyor. Bir de kış ayında havaların hep bulutlu geçmesinden dolayı güneş ışınlarından faydalanamıyoruz. Bu yüzden daha depresif ve yorgun oluyoruz.  Bu yaşanan durumlara bağlı olarak iştahımız açılabiliyor.  Bu yüzden beslenmemizde değişiklikler yapmamız lazım” dedi.

“KIŞ AYINDA AZ VE SIK BESLENME MODELİ UYGULAMALIYIZ”

Öğünler hakkında bilgi veren Semira Avcı, “Kış aylarında ara öğünlerin mutlaka yapılması gerekiyor” belirterek şu sözleri ekledi: “Kış ayında az ve sık beslenme modeli uygulamalıyız. Bunu ise 3 Ana öğün ve 3 ara öğün bir beslenme modeli seçip bu yeme ataklarını önüne geçebiliriz. Ara öğünleri yapan bir insan bir anda ana öğünlere bir anda yüklenmeyecektir. Genellikle insanlarda da ara öğünlerden uzaklaşma gibi bir durum var. Kış aylarında ara öğünlerin mutlaka yapılması gerekiyor.”

“İŞTAH KONTROLÜ YAPILMASI LAZIM”

Kış aylarında yeme ataklarının bir anda ortaya çıktığına dikkat çeken Semira Avcı, “İlk olarak iştah kontrolün sağlanması gerekiyor. Yaz yaklaştıkça kilosuna dikkat edenler olduğu gibi kışın da kilo alma yatkınlık olabiliyor. Oluşan hava farkı durumdan ve artan yoğunluktan dolayı yeme atakları oluşabiliyor. Burada iştah kontrol altına tutmak için az ve sık beslenme yöntemi kullanılmalı. İşte misiniz, okulda mısınız yanınızda taşıyabileceğiniz özellikle lif içeren ara öğünleri tercih edin. Kış aylarında bitki çaylarını kullanmaya özen gösterelim” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLÜ TUTULMALI

Soğuk havalarda hastalıklardan dolayı bağışıklık sisteminin çöktüğünü bu yüzden meyve tüketiminin önemine değinen Avcı, “Kış ayların da bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Bu dönemde griple hepimiz yüzleşiyoruz. Bu süreci daha hafif atlatmak için de elma, portakal, kivi, mandalina ve greyfurt gibi mevsim meyvelerinden faydalanmalıyız. Çünkü nar antioksidan kapasitesi oldukça zengin bir meyve. Bu yüzden gribe karşı koruyucu olarak tüketilebilir” şeklinde konuştu.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

Kış ayında havaların bulutlu geçmesinden dolayı güneş ışınlarından yeterince alınmadığında D vitamini eksikliği ortaya çıktığını kaydeden Semira Avcı, “Güneş ışınlarının azalmasıyla D vitamini ihtiyacımız artıyor. Çünkü D vitamini en iyi kaynağı güneştir. D vitamini eksikliğini gidermek için zenginleştirilmiş az yağlı sütleri tercih edebiliriz. D vitamini aslında kilo alma ve verme ile alakalı bir şey çünkü yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliği kilo vermeyi zorlaştırdığı yönündedir” diyerek uyarılarda bulundu.

“SOĞUKLARIN ARTMASIYLA SU İÇMEYE İSTEĞİ AZALABİLİYOR”

Kış ayında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini paylaşan Avcı,” Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise sudur. Soğukların artmasıyla su içmeye isteği azalabiliyor. Bu aslında dolaylı yoldan kilo almamıza daha neden oluyor. Bir de susuzluk ve açlığı karıştırabiliyoruz. Aslında tokuzdur ama su içmediğimiz için kendimizi yemeğe verebiliyoruz ve iştah kontrolünü sağlayamıyoruz o yüzden gün içerisinde ortalama 8-10 bardak su tüketelim” dedi.

“AKTİVİTELER HEM FİZİKSEL HEM DE RUHSAL SAĞLIĞA İYİ GEİYOR”

Kış aylarında gün içerisinde egzersizlerin yapılmasını gerektiğini vurgulayan Avcı, “Dikkat edilmesi gereken bir konu ise egzersizlerdir. Gün içerisinde çok fazla yoruluyoruz belki evde belki de işte bu durumda biraz kendimize zaman ayırmalıyız. Eve gittiğimiz zaman yorgun olduğumuz için fiziksel aktiviteleri sürekli erteliyoruz. Güneş ışınları da az olduğu bir dönemde olduğu için yapabilme imkânı olanlar gün içerisinde güneş ışınlarının olduğu saatte dışarı çıkıp en azından bir yarım saat yürüyüş yapılması lazım. Akşam yemeği saatinden bir buçuk saat yenilen yemekleri sindirmek için egzersiz yapılabilir. Yoksa evde hafif egzersizler yapılabilir. Bu aktiviteleri hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımıza iyi gelecektir” açıklamasında bulundu.

GÜNDE BİR SAAT YÜRÜYÜŞ YAPILMALI

Ev hanımlarına yönelik önerilerinde bulanan Diyetisyen Semira Avcı, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

“Ev hanımları gün içinde çok fazla yoruluyorlar. Bu yüzden dengeli ve pozisyonları düzenleyip bu şekilde beslenme yapabilirler. Gün içerisinde evde oldukları için bir ruhsal daralma durumu yaşanabilir. Bu yüzden en azından günde bir saat yürüyüş yapmaları gerekiyor.”

Diyetisyen Semira Avcı Kış ayları D vitamini eksikliği doğru beslenme