Urfalılar yabancı uyruklular hakkında ne düşünüyor?

TAKİP ET

Yabancı uyruklu vatandaşların en çok olduğu illerden biri olan Şanlıurfa'da vatandaşlar yabancı uyruklu vatandaşların gitmesi gerektiğini belirtirken düzeni bozduklarına dikkat çektiler.

Türkiye’de son yıllarda en fazla gündem konusu haline gelen yabancı uyruklu vatandaşların en fazla bulunduğu illerden olan Şanlıurfa’da vatandaşlara yabancı uyruklu vatandaşları sorduk.

Özellikle vatandaşlar Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Topçu meydanında bulunan yabancı uyruklu şahıslara ait işletmeler vatandaşlar tarafından tepki çekmiş durumda.

Bunun yanı sıra ev sahiplerinin Türk vatandaşlarına kiraladığı evlerde yabancı uyruklu vatandaş şartı araması zıtlaşmalara yol açmaktadır.

Bu konuda Urfa Değişim Gazetesine konuşan vatandaşların çoğunluğu yabancı uyruklu vatandaşların düzeni bozduğunu belirtirken gitmeleri yönünde karar kıldılar.

‘’BUNLARIN BİR AN ÖNCE ÇIKMASI LAZIM ÜLKENDEN’’

Yabancı uyruklu vatandaşların sadece Urfa’dan değil Ülkeden çıkması gerektiğini belirten Nihat Çimen, ‘’Bunların bir an önce çıkması lazım Urfa’dan değil de Türkiye'den çıkmaları lazım. 4 Gün sonra bunlardan baş edemeyiz, hepsi bir grup olmuşlar zaten grup grup dolaşıyorlar. Urfalının hali ne olacak yani? bütün vatandaşlarımız yevmiye ile çalışmaktan eline ekmeği geçmiyor bunların eline ne geçse kârdır. Geçim konusunda onlara devlet yardım ediyor, Birleşmiş Milletler yardım ediyor bizim vatandaşımız ne yapmış, hepsi açıkta devlet gönderirse bunlarda giderler. Oy kullansalar gitmezler, oy kullanmazlarsa giderler bu çıkar meselesi oldu yani’’ dedi.

‘’OLUMLU DÜŞÜNÜYORUM’’

Yabancı uyruklu vatandaşlar hakkında olumlu düşünen Doğan Esen, şu ifadelere yer verdi:

Yabancı vatandaşlar hakkında olumlu düşünüyorum. Suriyeliler bizim dostumuzdur burası önceden Osmanlı imparatorluğu değil mi? Suriye'de önceden Osmanlı imparatorluğuna bağlı değil miydi? Suriyeliler de bizim kardeşimizdir, gelip kalsınlar. Avrupalılar Ukraynalıları almadı mı? kimse bir şey de demedi onlara, sahip çıktılar. Biz niye Suriyelilere sahip çıkmıyoruz? Müslümanlar dostumuzdur, kardeşimizdir. Coğrafyaya kaderdir, Allah bizi orada yaratsaydı ne olacaktı? Biz de aynı duruma düşecektik, onlara sahip çıkmamız lazım.

‘’BİRKAÇ AYDIR YER ARADIM BULAMADIM’’

Yabancı uyruklu vatandaşlardan dolayı ev bulamadığını belirten Nevzat Çiftçi şu ifadelere yer verdi:

Herkes kısmetini yer, misafir kısmeti ile gelir ama düşüncem şu Allah kimsenin başına belayı vermesin. İnşallah memleketleri huzura kavuşur giderler. Dün ben bir ev kiralamak için bir yere telefon açtım bana diyor ‘’abi Urfalılara vermiyoruz. Yabancılar olacak Suriyeliler olacak’’ niye bize vermiyorsunuz deyince, ‘’sizler sıkıntı çıkartıyorsunuz’’ diyorlar. Ben hala kendime bir yer bulmuş değilim, birkaç aydır yer arıyorum bulamadım. İnşallah her şey düzelir

‘’ÇOK KALABALIKLAR’’

Yabancı uyruklu vatandaşların çok olduğunu belirten Habeş Tok, ‘’Vallahi ben Suriyelilerin gitmesini istiyorum çok kalabalıklar hastaneye gidiyorsun giremiyorsun başka bir yere gidiyorsun giremiyorsun kalabalıklar, düzeni bozuyorlar, Gelip yolda oturuyorlar gece yatamıyoruz. Gündüz yatıyorlar, gece uyumuyorlar, çekirdek yiyorlar. Daha dün bir tane kasap var diyor birinin üstüne su döktüm neden dedim adam evin altına gelmiş çıtır çıtır fıstık yiyor beni rahatsız ediyorlar diye’’ dedi.

‘’AHLAKIMIZI BOZDULAR’’

Vatandaşların ahlakının bozulduğunu belirten Mustafa Bozkurt şu ifadelere yer verdi:

İnşallah bir an önce giderler ahlakımızı bozdular. Her yerde uyuşturucu olsun, fuhuş olsun çok oldular. Topçu meydanını mahvetmişler millet yaşayamıyor, millet çok şikayetçi düzeni bozuyorlar. Olmayan şeyler bizde olmaya başladı uyuşturucu olsun başka şeyler olsun şimdi çeteleşmeye de başlamışlar bir kişiyi vuruyorsun bir bakıyorsun 50 kişi 100 kişi olmuşlar.

‘’NEDİR BU AMO AMO’’

Bu işte bir adaletsizlik olduğunu belirten Halil Kaya, ‘’Şimdi bakın bir adaletsizlik var Antalya Türkiye'nin, Urfa'da Türkiye'nin Antalya'ya Ruslar, yeşil gözlüler gidiyor bize Suriyeliler geliyor. Bu sizce haksızlık değil mi? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gelsin Urfa'ya da bir yapay Deniz yapsın, desin Urfa'da var Türkiye'de. Biz de Rus görmek istiyoruz sıkıldık Suriyelilerden. Nedir bu ‘amo amo amo’ bunları göndersinler Ruslar gelsin aramız iyidir zaten’’ dedi.

Şanlıurfa Yabancı uyruklu vatandaşlar Nihat Çimen Haliliye