Urfalılardan bedelli askerlik yorumu!

TAKİP ET

2024 yılına girilmesiyle birlikte üst üste gelen zamların ardından vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında '2024 bedelli askerlik ne kadar?' araştırması oldu. 182 bin 609 lira olarak açıklanan bedelli askerliği Şanlıurfalılar nasıl değerlendirdi? İşte yanıtlar…

Yeni yıla girilmesiyle birlikte zam yağmuru başladı. 2024 yılında bedelli askerlik yapmayı düşünen binlerce vatandaş gelen zamlardan sonra “2024 bedelli askerlik ne kadar?” sorusunu araştırmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan "Mali ve Sosyal Haklar" genelgesine göre bedelli askerlik tutarı 182 bin 609 lira 4 kuruş olarak açıklandı. Ocak zammı ile artış gösteren bedelli askerlik fiyatı, memur maaşına yapılan zam oranı ile yılda iki kez değerlendirilecek.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Balıklıgöl platosunda sokağın nabzını tutan Urfa Değişim Gazetesi muhabirleri vatandaşlara, “bedelli askerlik 182 bin lira oldu” bunu nasıl karşılıyorsunuz diye sordu, vatandaşlardan kimisi bedelli, askerliğin sadece zengin kesime hitap ettiğini, fakirin verecek o kadar parasının olmadığını söylerken kimisi ise, askere gideceklerine bedelini ödemelerini istedi.

“182 BİN LİRAYI VER SANA 6 AYINI GERİ VERECEĞİZ DESELER BİR DAKİKA BİLE DÜŞÜNMEM”

Askerliğini 6 ay önce yaptığını ve şimdi askere gideceklere tek tavsiye ettiği şeyin gitmemeleri olduğunu söyleyen Mertcan Polat, “Şimdi gel 182 bin lirayı ver sana 6 ayını geri vereceğiz deseler bir dakika bile düşünmeden gider o parayı veririm yeter ki bana o 6 ayımı tekrardan versinler ve o anlar hafızamda silinsin.

Ben askerliğimi Kırklareli’nde yaptım ama çok kötüydü. Askerlikte sadece senin üstlerin orada egosunu tatmin ediyorlar. Bildiğin huzur evi gibiydi 60 yaş üstü geliyor çayı beğenmiyor, diğeri geliyor başka bir şey beğenmiyor askerlik dışında bize her şeyi yaptırdılar. Benim tavsiyem insanlar gitsinler çalışıp çabalasınlar o parayı bulsunlar ama askere gitmesinler” dedi.

“182 BİN LİRA ZENGİN İÇİN ÇEREZ PARASI BİLE DEĞİL”

Hamza Şahiner isimli vatandaş ise mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, “Bu devirde bedelli askerliğin bu kadar fazla olması fakir, fukara için çok büyük para ama bir zengin için bu bir çerez parasıdır. Ben bedelli askerliğe karşıyım. Biz nasıl gidip yaptıysam şimdiki gençlerinde aynı şekilde gidip yapması taraftarıyım, bana göre askerlik parayla yapılacak bir şey değil. İnsanlar askerlikte rezilliği de adamlığı da ayaklarının üzerinde durmayı da öğrenir.

Zaten bedelli askerlik zenginler için geçerli fakir adam gidip te bu parayı ödeyemez ki. Gençlere de hak vermek lazım ne iş var ne para var onlarda şaşırmış durumda hepsi boşta çalışanda aldığı para kendisini kurtaramıyor.” İfadelerini kullandı.

“BEN BEDELLİ ASKERLİĞE KARŞIYIM MEMURDA OLSAN EN AZ GİDİP 2-3 AY YAPMAN LAZIM”

Parası olana gayet iyi ama fakir için hiç iyi olmadığını söyleyen Ümit Yılmaz isimli diğer vatandaş ise, “Benim oğlum memur, şu anda günün şartları bedelli askerlik 45-50 bin lira arası olmalıydı. Ama bana kalırsa bence herkes gidip vatani görevini yapmalı.

Bizim atalarımızdan gelen bir şey var askere gitmeyen evlada evlat denilmiyor çünkü çocuk askerlikte kendini tanıyor ve bir şeyleri öğrenmeye çalışıyor. Bana kalırsa herkes askerliğini gidip yapmalı ama eğer memur ya da daha üste yetkiden biriyse askerlik süresi daha az bir zamana düşürülebilir ama herkesin askerliğe gitmesi lazım ve orayı muhakkak görmeli. Ben bedelli askerliğe karşıyım memurda olsan en az gidip 2-3 ay yapması lazım.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

bedelli askerlik