Urfalıların yatırım aracı değişti! Altın yerini otomobile bıraktı

TAKİP ET

Şanlıurfalıların yatırım aracı olan altın bu kez yerini otomobile bıraktı. Otomobil fiyatlarında sürekli yaşanan artış ve bu artışın diğer tüm alanlardan daha fazla olması sebebiyle son yıllarda otomobil ihtiyaçtan çok cazip bir yatırım aracı haline geldi.

Şanlıurfa’da yatırım aracı olarak görülen altına yeni rakip çıktı. Son dönemlerde değeri bir hayli artan otomobil Urfalıların yatırım aracı olan altını geride bıraktı.

Üretimde yaşanan sorunlara, enflasyon ve kur farkı da eklenince sıfır araç fiyatları iki yıldır sürekli artıyor. Bu durum ikinci el otomobillere de yansıyor.  Urfalı otomobil sektör temsilcileri, otomobilin uzun süredir artık ihtiyaçtan çok bir yatırım aracı gibi görüldüğüne, bu nedenle alındığına dikkat çekiyor.

Sıfır ya da ikinci el fark etmeksizin sektör temsilcilerine göre fiyatı sürekli arttığı için otomobil uzun süredir altın ve döviz gibi bir yatırım aracı gibi görülüyor. Sıfır araç bulunamaması İkinci el araçlarda fiyatın daha da yükselmesine neden oluyor.

Sektör temsilcilerinin yakındığı başka bir diğer konu ise otomotiv sektöründe denetimlerin olmaması ve her sektörden insanların galerici olabilmesi konusunda denetimlerin sıklaşması gerektiğini kaydettiler.

Sektör temsilcileri sorunlar çözülmediği sürece otomobil fiyatlarındaki yükselişin durmayacağı görüşündeler.

“VATANDAŞ FİYATTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİNDE FAKAT FİYATLAR DÜŞMEYECEK”

Otomobil fiyatlarının her geçen gün biraz daha arttığını belirten galerici Mehmet Aziz Yetim, "Şu anda otomotiv sektöründe bir durgunluk var. Vatandaşlar fiyatların düşmesi ile ilgili bir beklenti içerisinde tabi yakıt fiyatlarından dolayı otomobil fiyatları da düşmüyor. Gün geçtikçe fiyatların üstüne bir tık daha ekleniyor” dedi.

“KREDİ FAİZLERİ İŞİMİZİ BAYA ETKİLEDİ”

Kredi faizlerinden dolayı işlerinin sekteye uğradığını söyleyen Yetim sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi eskiden insanlar kredi çekerek araba alıyordu şu anda ise kredi faizleri çok yükseldi bu yüzden dolayı insanlar bir şey alamıyor. Faizlerin Yükselmesi araba satışlarını çok etkiledi. Araba stokunu engellemek için birtakım çalışmalar yapıldı fakat bundan çok bir bilgim olmadığı için sizlere de aktaramıyorum. Şu anda araba piyasasına bakacak olursak ikinci el otomobil daha çok rövanşta bayilerde sıfır araba olmadığı için 2. el arabalar daha çok tercih ediliyor. Şu anda biz çalışmıyor olmamıza rağmen fiyatlar gün geçtikçe zamlanıyor” ifadelerini kullandı. 

“GEÇEN SENEYE ORANLA 10 KAT ARTTI”

Araba fiyatlarının geçen seneye oranla 10 kat arttığını aktaran Yetim, “Faizler belki düşerse otomobil fiyatları da düşebilir fakat faiz düşmediği için ne yazık ki otomobil fiyatlarında da herhangi bir düşüş bizler görmüyoruz. Şu anda bütün arabalarda fiyat değişikliğine gidildi. Geçen seneyle kıyaslarsak fiyatlar 2 katına katlandı. Örnek verecek olursam bir Volkswagen Passat'tan bahsedecek olursam geçen yıl fiyatları altı yüz bin ile sekiz yüz arası iken bugün ise 2 milyona kadar çıkabiliyor. Şu anda fiyatlar yüksek olduğu için insanların herhangi bir tercih meselesi yok daha çok kendi bütçelerine göre otomobil tercihi yapıyorlar. Hani insanların kafasında şu var özellikle şu arabayı alayım diye bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

“HERKES GALERİCİ OLMUŞ, DEVLETİN BUNU ÖNLEMESİ GEREKİYOR”

Uzun zamanadır bu sektörde çalıştığını söyleyen Emre Keşküş, “Ben 9 yıldır bu sektördeyim 9 yıllık tecrübemize dayanarak şöyle bir şey söyleyeyim bu devalüasyondan dolayı gerçekten çok ciddi zararlara uğradık sattığımız arabanın yerine yeni arabalar koyamıyoruz. Son iki yıldır arabalar neredeyse 10 misline ulaştı. Bugün günümüzde manavı olsun terzisi olsun öğretmeni olsun bakkalcısı olsun herkes bir galerici havasına girmiş, onlar bizim sektöre el attığı için çok ciddi zararlar görüyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum çok zorlanıyoruz herkes galerici olmuş herkes sarı sayfada biri 500'e atarken diğeri 700'e diğeri 850'e atıyor bizler de bu durumdan çok şikayetçiyiz, tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bu işi yapacak insanlardan mesleki yeterlilik belgesi, yetki belgesi bunları biraz zorlaması gerekiyor, bizler zaten vergimizi ödüyoruz. Bazıları vergilerini ödemeden kendi adına 5 araba alıp satıyor eşine de aynı şekilde 5 araba alıp satıyor annesine kardeşine de aynı şekilde, hani bu şekilde önüne geçilmediği sürece bizler çok mağdur oluyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

“DOLAR YÜKSELDİĞİ GİBİ BİZLER ETKİLENİYORUZ”

Serbest piyasa olduğu için otomobil fiyatlarındaki dengesizliklerin önüne geçilmediğini söyleyen Keşküş sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Şu anki piyasaya göre ikinci el araçlar rövanşta çünkü ikinci el araçlar diyorum ya hani serbest piyasa olduğu için herkes kendi arabasını alıp satıyor ondan dolayı fiyatlarda çok ciddi artışlar oluyor. Çok ciddi patlamalar oldu geçen seneye oranla bir 5 katına ulaştı yani şöyle bir örnek vereyim; bu aracın piyasası 200 bin lirayken şu anda ise bu araba bu fiyata piyasada yok beş yüz bine kadar çıktı. Otomobildeki bu yükselişin nedeni dolardan faizden kaynaklanıyor, biliyorsunuz dolar yükseldiği için ve bizim işimizde kura bağlı olduğu için otomatikman yükseliyor. Arttığı gibi arabalara da yüzde 3 ile 5 arasında zam geldiği için otomatikman biz de etkileniyoruz” dedi.

Şanlıurfa Otomobil fiyatların