Uzmandan Urfalılara çağrı! "Kan vermek hem hayat kurtarır hem de sağlığa faydalıdır"

TAKİP ET

Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Şems Mayer, 'Biz Şanlıurfa'da aylık bazda 5 bin ünite kan alıyoruz, yıllık bazda ise 61 bin Ünite kan alıyoruz' diyerek vatandaşlara kan vermeleri konusunda çağrıda bulundu.

Kış ayı olması ve Ramazan ayının gelmesi nedeniyle Türkiye geneli kan stoklarının düştüğünü ifade eden Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Şems Mayer, genel olarak kan stoklarının iyi durumda olduğunu fakat şu anda ise minimum seviyede olduğunu söyleyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

Özellikle; Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis’in sınır bölgesi olması ve deprem bölgesi olması nedeniyle B RH (-) kana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Şems Mayer, Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, kan vermenin sağlık açısından hiçbir zararı olmadığına ve baş ağrısına, kalp krizi, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve migrene iyi geldiğini söyleyerek vatandaşları kan verme konusunda bilinçlendirdi.

“KAN BAĞIŞ STOKLARIMIZ İYİ AMA KIŞ MEVSİMİ OLDUĞU İÇİN KAN ALIMI DÜŞÜYOR”

“Biz Şanlıurfa’da aylık bazda 5 bin ünite kan alıyoruz, yıllık bazda ise 61 bin Ünite kan alıyoruz” diyen Doktor Şems Mayer, “Bu konuda vatandaşlar bizlere her zaman destek çıkıyor. Özellikle Şanlıurfa halkı bu konuda bizlere daha çok destek çıkıyor ve kan bağış stoklarımız iyi durumda. Bizim şu anda tek sorunumuz kış mevsimi olduğu için kan alımı düşüyor, mesela geçen ayda bu ayda kan stoklarımız minimum seviyeye düştü ve bu konuda vatandaşlar en büyük destekçilerimiz ve gayet iyi durumdayız. Türkiye genelinde kan stoklarımız kış ayında minimum seviyeye düşüyor. Şu anda bile kan stoklarımız minimum seviyede diyebiliriz ve gelecek ayda ramazan ayı olduğu için maalesef ki ramazan ayında da çok fazla kan alamıyoruz çünkü vatandaşlar gündüz oruçlu olduğundan kan vermiyorlar ve gece saatlerinde ekiplerimiz oluyor yine de vatandaşlar çok kan verme taraftarı olmuyorlar ve kan stoklarımız minimum dereceye düşüyor.” dedi.

“BİZİM EN ÇOK B RH (-) KANA İHTİYACIMIZ OLUYOR”

Mayer konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi, “Bizim en çok B RH (-) kana ihtiyacımız oluyor. Hastanelerde yatan hastalar bazında Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Kilis olmak üzere bu illerde çok fazla B RH(-) kana ihtiyaç duyuluyor. Bu illerde negatif kana ihtiyaç duyulmasının en büyük sebebi ise; sınır bölgeleri olması, deprem bölgesi olması ve kazaların çok fazla meydana gelmesi başlıca sebeplerdir. Mesela depremden etkilenen ve hala hastanelerde yatan hastalar var bu insanların kana ihtiyacı oluyor onun içinde bu illerde kan ihtiyacına çok fazla ihtiyaç duyuluyor. Kışın kan ihtiyacının minimum seviye düşmesini sebebi ise insanlarda bir algı var “Ben kış ayında kan verirsem üşürüm yaz ayında vereyim en azından üşümem” ikinci sebep ise Şanlıurfa’da insanlar çok fazla dışarıya çıkmıyor, çıktığı zamanda kan verme ihtiyacı duymuyor. Genelde bu tür sorunlardan dolayı kan ihtiyacı stoklarımız düşmeye başlıyor. Benim vatandaşlara çağrım; herkes kan verebilir, kan vermenin hiçbir sorunu, sıkıntısı yoktur.” diyerek çağrıda bulundu.

“BEN DOKTOR OLARAK HACAMAT YERİNE KAN VERMELERİNİ TAVSİYE EDERİM”

Bazen hastaların baş ağrısından dolayı poliklinik poliklinik gezdiklerini ve çare bulunmadığı durumlarda kan vermesini tavsiye ettiklerini söyleyen Mayer, “Çünkü kan değerleri yükseldiği zaman o kan damarlarda rahat dolaşamıyor ve rahat dolaşamadığı için de baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik gibi nedenler oluyor. Yaşlılarda ise kalp krizine kadar gidebiliyor onun için kan vermek her zaman sağlıklı bir işlemdir. Eski zamanlarda hacamat vardı o zamanlar bir insandan diğer bir insana kan vermek çok da mümkün olmuyordu çünkü teknoloji o kadar ilerlememişti ama teknolojinin gelişmesiyle artık çok rahat bir şekilde kana ihtiyacı olanlar başkası tarafından ihtiyacını karşılayabiliyor. Ben doktor olarak hacamat yerine kan vermelerini tavsiye ederim çünkü kan vermek hem daha sağlıklı hem de daha güvenli. Kan vermek isteyen vatandaşları önce 40 soruluk bir testimiz var onlardan geçmeleri gerekiyor, sağlıklı olup olmadığını görebilmek için ondan sonra eğer testlerden geçerlerse kan alabiliyoruz. Hasta sağlığı bizim için daha önemli olduğu için kan hem bağışçıya hem de kullanıcıya zarar vermeyecek şekilde olmalı” şeklinde konuştu.

“KAN VERMEK SAĞLIK AÇISINDAN BİRÇOK RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR”

“18 - 60 yaş arası herkes kan verebilir, kadınlar 4 ayda bir erkekler ise 3 ayda bir kan verebilir” diyen Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Şems Mayer, “Verilen kan üç ayda bir tekrardan kendini yeniliyor. Halk arasında şöyle bir düşünce var altı ayda bir ya da senede bir kan verilebilir diye ama üç ayda bir kan vermesen bile vücut o kanı kendi kendine yeniliyor. Kan vermek sağlık açısından baş ağrısına çok iyi geliyor, kalp krizi geçirme riskini azaltır, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve migrene iyi gelir. Benim tavsiyem özellikle yaşlıların kan vermesi. Kan vermek kilo almaya ya da vermek gibi algılar yaratmasın. Kan vermek sadece vücudun kendisini toparlaması için iştah açar çok yemek yersen kilo alırsın gibi algılara kapılmayın. Eğer öyle bir şey olsaydı kimse Diyetisyene gitmezdi herkes kan vermeye gelirdi. Kilo verdirir ben son olarak vatandaşları kan vermeye davet ediyorum çünkü kan vermek hem sağlıklı bir şey” diyerek sözlerini noktaladı.

Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Şems Mayer Gaziantep Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri