Uzmanından Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenme önerileri

TAKİP ET

Diyetisyen Semira Avcı, Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlara tavsiye ve uyarılarda bulundu. Avcı, yeterli ve beslenmeye dikkat çekerken, Ramazan ayını kilo verme fırsatı olarak görmenin yanlış olduğunu belirtti.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşların merak etiği ise sağlıklı ve kilo almadan nasıl bir zaman geçiririz kaygısı oluyor. Şanlıurfa’da diyetisyenlik yapan diyetisyen Semira Avcı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme konusunda açıklamalarda bulundu.

Avcı, uzun süren açlıklardan sonra hızlı bir şekilde tüketilen yemeklerin mide gerginliğine ve tansiyon problemlerine neden olduğunu söyledi. Ayrıca lif ve protein açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Semira Avcı, “Ramazan ayı geldi. Yaşamın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenme modeli sağlanması gerekiyor. Sahur ve iftar olmak üzere ikiye düşen öğün sayısı tatlılar ve etli yemekleri de girince, bu dönem kilo alımı kaçınılmaz olabiliyor. Bu dönemde kilo almaya neden olan durum ise uyanmamak için yapılan sahurlar oluyor. Burada yaptığımız birkaç yanlıştan bahsetmek istiyorum. Biz Ramazan ayında daha çok tatlı, hamur işi ve et yemeklerine yoğunluk veriyoruz. Bu tür besinlere yoğunluk verince de kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve suya ağırlık vermiyoruz. Bizim günlük almamız gereken vitamin ve mineraller içerikleri, Ramazan ayında değişmiyor. Biz tatlıya, hamur işleri ve kırmızı ete yoğunluk verdiğimizde, almamız gereken vitamin ve mineralleri bu dönemde alamıyoruz. Bu yüzden burada yeterli ve dengeli beslenme modeli ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” dedi.

KİLO FIRSATI OLARAK GÖRMEK YANLIŞ

Kilo problemi yaşayan insanların ramazan ayını kilo verme fırsatı olarak görmesinin yanlış olduğunu belirten Semira Avcı, “Kilo problemi yaşayan birçok insan Ramazan ayını kilo verme fırsatı olarak görebiliyorlar. Tabii ki Ramazan ayı bir kilo verme fırsatı değildir. Bu kişiler tek öğünle beslenme modeline geçiyorlar. Yani sadece iftarda besin tüketimi yapıyorlar. Durum böyle olunca da iftarda doyma eşiği arttığı için alması gerekenden daha fazla besin alıyorlar. Yani tek öğünle beslenerek kilo vermeyi düşünmek çok yanlış algı oluyor” ifadelerini yer verdi.

“İFTARDAN KALAN BESİNLERİ TÜKETMEMEYE ÇALIŞIN”

Sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için tavsiyelerde bulunan Avcı, lif ve protein oranı yüksek olan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Avcı, konuşmasının devamında şu şekilde konuştu:

“Bu dönemi daha sağlıklı ve kilo almadan nasıl geçirebiliriz. Bunlar için birkaç örnek vermek istiyorum. İlk olarak sahurda lütfen iftardan kalan besinleri tüketmemeye çalışın. Çünkü iftarda yediğiniz besinler yağ içeriği yüksek olduğu için, sahur saatinde yediğinizde sindirim sisteminiz bunu sindirmesi zor oluyor. Sahurdan lif içeriği ve protein oranı yüksek olan, yumurta, ceviz, peynir ve yeşillik tüketebiliriz.

VÜCUDUN SUYA OLAN İHTİYACI ARTIYOR

Bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta ise besin alıma olduktan sonra iftar ve sahur için de geçerli, hemen üzerine uyumamaya çalışın. Çünkü uyanık kaldığınız sürece sindiriminiz devam edecek. Yani yaklaşık 40 dakika 1 saat uyumamaya çalışın. Biliyorsunuz oruç tuttuğumuz için gün içinde su alımı olmuyor ve vücudumuzun suya olan ihtiyacı daha da artıyor. İftardan yarım saat sonra almanız gereken suyu zamana bölerek tüketmeye çalışın.”

HIZLI YEMEK YEMEYE DİKKAT!

Avcı, uzun süren açlıklardan sonra hızlı ve aralıksız tüketilen yemeklerin mide gerginliğine neden olduğunu değinerek, “Sindirim problemleri yaşamamak için daha çok lif içeriği açısından zengin kuru baklagiller gibi besinleri tüketmenizi öneriyorum. Uzun süreli bir açlık söz konusu. Bu uzun süreli açlıktan sonra bir anda yemek yediğinizde mide gerginliğine neden olabilirsiniz. Yani çok hızlı ve durmadan yemek yemeniz midede gerginliğe yol açabiliyor. Bir anda çok hızlı yemek, tansiyon problemlere neden olabilir. Burada da mola vererek yemek yemenizi tavsiye ediyorum” uyarılarında bulundu.

“40 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPIN”

Avcı, iftardan sonra yürüyüşleri yapılması ve insanların sütlü tatlıları tercih etmesi gerektiğini altını çizerek sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bu dönemde kilo alımına neden olan durum ise iftar ve sahurun günün daha az hareket eden zamanlar denk gelmesidir. Benim tavsiyem iftardan hemen sonra değil ama bir saat, bir buçuk saat sonra yapacağınız 40 dakika yürüyüş hem midenizin daha rahat hissetmesine hem de besinleri sindiriminize yardımcı olacaktır. Bir diğer kilo alımına neden olan durum ise tatlıya karşı isteğin artması oluyor. Bu dönemde ağır yemekler tükettiğimiz için bir de şerbeti tatlılar yersek zaten şeker içeriğinden dolayı ekstra sindirim problemlerine neden olabilir. Bir tatlı tercih yapacaksanız, bunun sütlü tatlılardan yana kullanmanızı isterim. Bu durum en azından midenizin daha rahat hissetmesi neden olacaktır.

ARA ÖĞÜNLER YAPMAYI UNUTMAYIN

Bu dönemde tatlı yemeği isteğinin artması nedeni ise yapılmayan ara öğünler olabilir. Sağlıklı bir ramazan geçirmek için sahur ve sahurda hemen sonra bir ara öğün yapmanız gerekiyor. Daha sonra iftar ve iftarda hemen sonra yine bir ara öğün yapmamız gerekiyor. Size tavsiyem iftardan sonra kefir ve elma gibi hem protein açısından zengin hem de vitamin açısından zengin bir ara öğün yapmanız olacaktır. Tabii ki bunu her gün değil sadece ara ara yapmanızda fayda sağlayacaktır.”

Diyetisyen Semira Avcı Ramazan ayı oruç Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri