Vatandaş eski bayramları arıyor

TAKİP ET

Eskiden bayramlara kısa bir süre kala dolup taşan Şanlıurfa çarşıları, bu bayramda yaprak bile kımıldamıyor. Yaşanan ekonomi sıkıntılardan dolayı dert yakınan vatandaşlar bu bayram alışverişi istedikleri gibi yapamayacak.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların yanında kültür ve dayanışmanın da kaybolduğunu söyleyen vatandaşlar eski bayramları mumla aradıklarını söyledi. Hayat pahalılığının artmasıyla birlikte bayram kültürü de kaybolmaya başladı. Misafirliğe gitme ve misafir davet etme gelenekleri neredeyse yok olmak üzere olduğunu ifade eden vatandaşlar, bunun temelinde hayat pahalılığının etkin rol oynadığını söylediler. Enflasyonun zirve kırdığı bugünlerde hayat pahalılığı gün be gün zorlaşıyor. Akraba ve dost ziyaretleri ise eskisi gibi yapılmıyor. Zamlar nedeniyle çarşı pazarlarda yoğunluk azaldı.

Gazetemizin mikrofonlarına eski bayramlardan dert yakınan vatandaşlar, bugünkü bayramların bir tadı tuzu olmadığını söyledi. İşte vatandaşları bayram görüşleri:

BAYRAMLARDA MİSAFİRLİK TARİH OLDU!

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Zeki Aslan eski bayramların tadı tuzu kalmadığını söylerken dayanışmanın ve bereketin artık kalmadığını vurguladı Zeki Aslan sözlerini şöyle sürdürdü.”

Eski bayramları hem maddi hem de manevi olarak arıyoruz. Eskiden birlik vardı. Beraberlik vardı, samimiyet vardı. Şimdi ki bayramlarda eskiye dair hiçbir şey yok. Herkes kendisini düşünerek yaşıyor. Misafirlik artık tarih oldu. Cami önünde bayramlaşmadan sonra herkes evine dağılıyorlar. Eski gelenek görenek kalmadı. Onun için nerde eski bayramlar diyoruz.”

1 HAFTA KALDI BAKIN BU BAYRAM HAVASI MI?      

Eskiden bayrama bir hafta kaldığı zaman çarşının dolup taştığını söyleyen Mehmet Demir eskiye göre insanlar bayramları umursamadığını belirti. Mehmet Demir, “Eski bayramları arıyoruz tabi ki. Balıklıgöl’e bakar mısınız bu bayram havası mı Allah aşkına? Eskiden bayrama bir hafta kala buralar ana baba günü olurdu. Çarşıda insandan geçilmezdi. Fakat şimdi bakıyorsun kimse yok. Şimdi ki bayramların tadı tuzu kalmadı” dedi

“DÜN BUGÜNDEN BUGÜN YARINDAN İYİ”

Her şeyin eskiye göre değer kaybettiğini söyleyen Abdulkadir Dağ, “Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı insanların kabuğuna çekildiğini vurguladı. Dağ, “Tabi ki eski bayramları arıyoruz. Peygamber efendimiz diyordu. Dün bugünden iyiydi. Bugünde yarından iyi olacak. Gün geçtikçe hiçbir şeyin tadı tazı kalmıyor. Hem maddi hem de manevi olarak eski bayramları arıyoruz tabi ki. Samimiyet bitmiş, akrabalık bitmiş. Çoğu şey menfaate da girmiş. Herkes kendisini düşünerek yaşıyor.”

ESKİDEN KAPI KAPI DOLAŞILIR BAYRAM KUTLANIRDI!

Pandemiden dolayı insanların birçok şeyi unuttuğu gibi bayramları da unuttuğunu vurgulayan

Meral Kaz ise “Eski bayramları tabi ki de arıyoruz. Saygı bitmiş. Dayanışma bitmiş. Değerlerimizden uzaklaştık. Eskiden bayramlarda kapı kapı dolaşılır bayram kutlanırdı. Şimdi ise kim kimi nerde görse bayramını kutluyor ve yoluna bakıyor. 2 yıl hastalıktan dolayı öyleydi. Şimdi hastalık bitti yine öyle” şeklinde konuştu.

kurban bayramı Şanlıurfa