Vatandaşın asgari ücret beklentisi

TAKİP ET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni rakamı belirlemek için dün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Konu hakkında konuşan vatandaşlar, asgari ücretin yaşanılabilir seviyede olması gerektiğini söyledi.

Halihazırda 8 bin 500 TL olarak ödenen asgari ücret, ara zam ile ne kadar olacağı konuşuluyor. Artan zamlar nedeniyle zor günler yaşan asgari ücretli rakamın yüksek tutulmasını istiyor. Konu hakkında gazetemize konuşan vatandaşlar en az 16 bin lira olması gerektiğini ifade ettiler.

Seçim döneminden beri dillendirilen 500 dolar seviyesinde bir asgari ücretin ara zam döneminde çıkıp çıkmayacağı merak edilen konuların başında geliyor. Vatandaş ise asgari ücretin günümüz koşullarını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini vurguladılar.

Son günlerin odak noktası haline gelen asgari ücret, gün geçtikçe merak konusu galine geliyor. Bizde Değişim Gazetesi olarak asgari ücret konusunu ele alarak mikrofonlarımızı vatandaşa uzattık.

MERAK KONUSU HALİNDE

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, asgari ücrete yapılacak zammı belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı yapıldı.

Türk-İş temsilcisi Ramazan Ağar toplantıdan sonra yaptığı açıklamalarda “İşveren tarafında ya da hükümet tarafından herhangi bir rakam ortaya konmadı. Biz de söylemedik işin doğrusu. Bayramdan önce yeni rakam üzerinde anlaşma sağlanıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor” dedi.

Dolar tartışmalarına değinen Ağar, “TL olarak görüşüyoruz, dolar üzerinden görüşmüyoruz. 500 dolar üzerinden değil günün şartlarına göre konuşuyoruz” dedi.

Asgari ücret Çalışmaları kapsamında gazetemizin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar ise hayat pahalılığından bahsederken yöneticilerin ücreti bu konuda yükseltmelerini istedi.

‘’ELİNE 1 ALAN HESABA KOYUP 3 DİYOR’’

Asgari ücretin ortalama 16 bin TL olması gerektiğini belirten Hasan Tarhan, yapsa yapsa 11 ila 12 bin TL arası yaparlar, diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün serbest piyasa olarak eline 1 alan hesaba koyup 3 diyor, bundan dolayı asgari ücret hiçbir zaman fakir kesimlere yetmez. Çünkü geçimini sağlayamaz.”

‘’ASGARİ ÜCRET 3 KATINA ÇIKMASI GERKİYOR’’

Normalde asgari ücretin 15 bin TL’den aşağı olmaması gerektiğini belirten Mehmet Recai Üstündağ, 11 ila 12 bin TL’ye insanlar geçinemiyor. Geçen yıl 120’ye aldığımız eti bu yıl 360 TL’ye alıyoruz. Diyerek sitemde bulunan Üstündağ, Asgari ücretin 3 katına çıkması gerektiğini söyledi.

‘’30 BİN TL OLMASI GEREKİYOR’’
Asgari ücret konusunda büyük bir geçimsizlik olduğunu belirten Mehmet Sarar, geçinemediklerini geçinenlerinde asgari ücret dışında geçindiklerini belirtirken, asgari ücretin 30 bin TL olması gerektiğini, bunun da çok olmadığını bin dolara eş geldiğini belirtti.

‘’VERGİ ÖDEMİYORLAR’’

Ayrıca Mehmet Sarar, Suriye uyruklu vatandaşların 8 bin TL ile rahat geçindiğini belirtirken bunun nedenini vergiye bağladı. Sarar yaptığı konuşmada Rabia Meydanını kast ederek, ‘’bütün yabancı uyruklu vatandaşlar işletme açmış vergisiz çalıştırıyor’’ diyerek sitemde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret