Vatandaşlara göre akaryakıt zamları neleri etkiliyor

TAKİP ET

Akaryakıt zamları durmak bilmiyor. Araç sürücüleri ve vatandaşlar her gün yeni bir akaryakıt zammı ile güne uyanıyor. Peki, vatandaşlara göre bu zamlar neleri etkiliyor?

Geçtiğimiz günlerde motorinin litresine 2 lira 56 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar pompaya yansırken Ankara ve İzmir'de motorinin litre fiyatı 45 lirayı aştı Şanlıurfa’da ise motorin 45.72 TL’yi buldu. Dü geçerli olmak üzere benzinin litresine 1,79 lira zam yapılarak Şanlıurfa’da benzin fiyatı 42. 51 TL’ye yükseldi. Tabii bu fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

Akaryakıta gelen indirim ve zamlar başta ulaşım olmak üzere her alanı etkiliyor. Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlar enflasyonun yanında gıda, nakliyat, kargo ücretlerini, giyim sektörleri benzeri kurumları olumsuz etkiliyor. Gelen zamlara bağlı olarak vatandaşların alım gücü düşüyor.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, akaryakıta gelen zamların hayatlarını olumsuz etkilediği açıkladı. Bazı vatandaşlar hane halkındaki gelir eşitsizliklerinden dolayı zamların her haneyi farklı şekilde etkilediğini belirtti. Bazı vatandaşlar ise insanlarda merhamet duygusunun kalmadığına dikkat çekerek, esnaflardaki fiyat değişimlerinin denetlenmediğini aktardı.

“AKARYAKITTAKİ ZAMLAR ENFLASYONU DİREKT ETKİLİYOR”

Akaryakıt zamlarının enflasyonu direk etki ettiğini altını çizen Yasin Büyükfırat, “Akaryakıt zamlarını diğer sektörleri göz önüne aldığımız zaman çok yüksek değil. Mazotu tüccar kullanır ve genellikle ticaret işiyle uğraşanlar kullanıyor onlar da zamları göz önüne alarak kar hesaplaması yapıyorlar. Akaryakıttaki zamlar enflasyonu direkt etkiliyor yani enflasyonu düşük tutmak isteyen, akaryakıt zamlarına düşük tutar. Hane halkı gelirini düzgün tutabilirlerse enflasyonu düşük oranda tutabilirler. Toplumun geliri düzgün olmadığı zaman yani bir taraf sürekli tüketirken bazı kesimlerde ihtiyaçlarını giderememekte. Toplumda gelir düzeyinde dengesizlikler var. Gelir düzeyi yüksek olanlar gidip rahat bir şekilde tüketim yapabilirler o rahat tüketim bile enflasyona sebep oluyor. Yani enflasyonu düşürmek istiyorsak hane halkının gelirine dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“BU ZAMLARA ARTIK GÜCÜMÜZ YETMİYOR”

Akaryakıta gelen zamların her alanı olumuz yönde etkilediğine değinen Bekir Bedirhan, “Mazot ve benzini sürekli yükselmesi bizim yaşam şeklimizi etkiliyor. Zaten kazandığımız bir şey değil, bu zamlara da artık gücümüz yetmiyor. Bu zamlardan dolayı yaşamımız her gün geçtikçe daha zorlaşıyor. Biz yetkili kişilerden akaryakıt fiyatlarının düşürmelerini istiyoruz. Mazot pahalı olursa ekmek ve otobüs ücreti de pahalı oluyor. Mazotun gelen zamma bağlı olarak her şey pahalılaşıyor” ifadelerini kullandı.

“KONTAK KAPATIRLARSA MAZOT FİYATLARI DÜŞER”

İbrahim Ayna, mazotun fiyatlarının zamlanmasına rağmen insanlar hala çok fazla araç kullandığını söyledi. Ayna, araç sürücülerinin kontak kapatması halinde akaryakıt zamlarının düşebileceğini belirterek, “Akaryakıt fiyatları zamlanıyor ama insanlar yine de arabalarına binmeye devam ediyorlar. Bu zamlar hiçbir şey etkilemiyor çünkü insanlar araçlarını binmeye devam ediyor. Biz dedik belki mazot yükselir kimse binmez üstüne millet daha fazla arabalara binmeye başladı. İnsanlar lüksten kaçmıyor. Bahçelievler'de arabamızı park edecek yer bulamıyoruz. Mazot 50 TL olsa dahi yine de insanlar arabaları binmeye devam edecek. Şu an arabam var ve mecbur mazot alıyorum, çünkü arabayı binmek için almışız. Biz ne söylesek de boş biz isteriz mazotun litresi 10 -20 lira olsun ama mazot ne kadar yükselirse insanlar da o kadar daha fazla arabalarına biniyor. İnsanlar bir tepki olarak kontak kapatırlarsa o zaman belki mazot fiyatları düşer” açıklamasında bulundu.

“BU ZAMLAR NEREYE KADAR DEVAM EDECEK?

Akaryakıt zamlarının düşmesini isteyen ve yetkililere seslenen Fevzi Güngör, şu ifadelere yer verdi:

“Mazot almış başını gidiyor ve umarım yakın bir zamanda bu zamları düşürürler. Bu zamlardan dolayı insanlar kendi arabalarını binmek istemiyorlar. Gerçekten de mazot fiyatları cep yakıyor. Zengin kesim arabalarını kullanıyor ama yoksul kesimin arabası hep evde duruyor. Bu insanlara yazık günahtır. Özellikle bakanlarımıza cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum, bu zamlara bir an önce talimat verip bu zamlarını durdurulması gerekiyor. Bu zamlar nereye kadar devam edecek? Mazot fiyatları zamlandığı zaman bütün halkı etkiliyor. Bizleri kim ne zaman görecek? Herkes sessiz ve bu şekilde de olmuyor.  Nereye kadar sessiz kalacağız? Her şey boldur ama insanlar bolluğun içinde sıkıntı çekiyorlar.”

“HİÇ KİMSE ŞİKAYET ETMİYOR”

Sorunların dünyanın her yerinde olunduğunu ve esnafların serbest piyasadan dolayı her esnafta farklı bir fiyatın olduğunu açıklayan Murat Demirtaş, “Bu zamlar sadece Türkiye'de değil dünyada da böyle oluyor. Herkes şikâyet ediyor ama bu şekilde olmaz. Onların yanında maaşlara da zam yapıldı mesela emekli maaşım 7 buçuktu 10 bine çıktı. Memur ve memur emeklilerine de her türlü zammı yaptılar. Onlar veriyor ama insanlarımız çok zalim. İnsanların birbirine merhameti kalmamış. Mesela esnaflar bir ürünü 30 TL alıyorlar bunu 50 TL'ye satıyorlar. Mesela çarşıda Türk kahvesini 200 liraya verende var 300 liraya veren de var. Hiç kimse şikayet etmiyor. Denetim eksikliğinden dolayı bu tür sorunlar ortaya çıkıyor ve bir tanesi de çıkıp neden bunları bu fiyata veriyorsunuz demiyor. Mazot fiyatları yükselince her şey olumsuz etkileniyor. Mesela kargoları ve bütün nakliyatları yani petrol pahalı oldu mu her şey pahalı oluyor. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde sıkıntılar var. Mesela Fransa'da işçiler çıkıp biz hakkımızı istiyoruz diyorlar. Aslında bizim de gözümüzde doymuyor. Bir kilo isot bir yerde 200 lira yazıyor diğer yerde 300 lira yazıyor” diyerek esnaflar arasındaki bu fiyat değişiminin denetlenmediğini söyledi.

İbrahim Ayna Akaryakıt fiyatları Mazot Bekir Bedirhan benzin Yasin Büyükfırat Akaryakıt zamları Şanlıurfa