Vatandaşlardan hükümete çağrı! "Maaşlara değil zamlara çare bulunsun"

TAKİP ET

Memur, memur emeklisi, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamların açıklamasından sonra, artırılan rakamların yeterli olup olmadığı tartışmaları başladı. Şanlıurfa'da vatandaşlar yapılan zamlar hakkında açıklamalarda bulundu.

2023 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 37,57 gerçekleşti. Bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 34,25 artış ile kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 49,25 artış yapıldı. Söz konusu dönemde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında ise yüzde 37,57 artış sağlandı.

Bu rakamların açıklamasından hemen sonra vatandaşlar bu rakamları tartışmaya başladı. Yapılan zamları yeterli bulanda, yetersiz bulanda var.

Bizde Urfa Değişim ekibi olarak Şanlıurfa sokaklarında halkın nabzını yokladı. Vatandaşlar maaşlara yapılan zamlar yerine, yetkili kişilerin denetim mekanizmasını artırarak esnafları kontrol etmesini talep etti. Vatandaşlar yapılan zamları değerlendirirken maaş zammı yerine; enflasyon ve her gün yapılan zamlara çare bulunması istedi.

ZAMLAR DURDURULMALI

Maaşlara yapılan zamlar sonrası her şeye zam geldiğini kaydeden Tahir Kılıç, “Evet, maaşlara zam yapıyorlar ama zam sonrası hemen bütün ürünlere 4 katı zam yapıyorlar. O yüzden maaşlar cebimize girmeden hepsi zamlar karşısında eriyor. Biz eşyalara yapılan zamların durdurmasını istiyoruz. Çünkü maaşlara ne kadar zam yapılsa dahi bir ay sonra onlar sıfırlanıyor” dedi.

“AÇIKLANAN RAKAMLAR BİZİ MEMNUN ETMEDİ”

Maaşlara yapılan zamlar yerine enflasyonun durdurulmasını talep eden Ahmet Çoban, “Ben de emekliyim ama normal memur emeklisine göre bizim maaşımızı az zam yapıldı. Bir refah payı verilecek mi verilmeyecek mi daha açıklanmadı. Açıklanan rakamlar bizim memnun etmedi. Biz yüzde 50 zam bekliyorduk. O şekilde emekliler biraz rahat nefes alırdı. Maaşlar arttırıldığı zaman bir yandan da zamları geliyor. Bu sebepten dolayı maaşlar cebimize girmeden sıfırlanıyor. Maaşlara zam yerine enflasyonu durdursalar” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE'DE HER ŞEYE HER GÜN ZAM YAPILIYOR”

Esnafların keyfi zamlar yaptığını, Şanlıurfa’da elektrik- su faturalarının yüksek geldiğini ve Urfa’da gençlerin işsiz gezdiğini altını çizen Fuat İnce, şu şekilde konuştu:

“Açıklanan rakamlar çok az çünkü Türkiye'de açlık sınırı 40 bin'e dayanmış durumda. Türkiye'deki ekonomik şartlar gözler önüne aldığımızda en düşük emekli şu an 20 bin TL alması lazım. Türkiye'de her şeye her gün zam yapılıyor. Esnaflar da kendi penceresinden sürekli zamda bulunuyorlar. Bu konuda yetkili kişilerin denetim mekanizmasını arttırması lazım. Mesela su ve elektrik fiyatları çok yüksek geliyor. Mesela Şanlıurfa’da Atatürk baraj olmasına rağmen su faturaları en yüksek Türkiye'de Şanlıurfa'da geliyor. İstediği kadar maaşlara zam yapsınlar esnaflar onlardan önce eşyalara zam yapıyorlar. Bir de genel olarak şunu demek istiyorum Şanlıurfa'da torpili bir şekilde durdursunlar. Cami tuvaletine kadar torpilli eleman alıyorlar. Şanlıurfa'da gençler işsiz geziyor.”

“VATANDAŞLARI AÇLIĞA MAHKUM ETMİŞLER”

Emeklilere yapılan zamlara “Biz vatandaşları açlığa mahkûm etmişler” diyen Bakır Kurt, “Ben 22 senedir emekli oldum. Bin 500 TL alan da benim kadar maaş almaya başladı. Ben hala 7 bin 500 TL alıyorum. Maaşlara zam yapıyorlar ama kira yapılan zamlar ortada. Yani yaptıkları zam fazlasıyla gitti.  Biz vatandaşları açlığa mahkûm etmişler” dedi.

“DENETİMLER YETERSİZ”

Memurlara yapılan zamları yeterli bulan fakat SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamları yetersiz bulan Zeki Turan, yetkili kişilerin denetim eksiklerinin olduğunu söyleyerek, “Devlet memurlarına yapılan zamlar günümüz şartlarına göre gayet iyidir. Tabii ki SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamlar yetersiz. Maaşlara yapılan zamların yanında esnaflarında keyfi zamları var. Tabii ki esnafların zam yapmasının nedeni kiraların yükselmesinden kaynaklı ama yine de esnaflarda bir kontrolsüzlük var. Bu konuda da belediye ve zabıtalar çok yetersiz. Günübirlik denetimler yapılmıyor. Esnafların bu kadar zam yapmasının nedeni ise yetkili kişilerin denetim yapmamasından kaynaklanıyor. Denetim olduğu zaman esnaflar bu kadar zam yapamaz. Genel piyasada fiyatlarda suni bir artış var” açıklamasını yaparak eleştirilerde bulundu.

SSK ve BAĞ-KUR Memur