'Yabancı tohumların yerini milli çeşitlerimiz alacak'

TAKİP ET

GAPTAEM Buğday Islahı ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Ali İlkhan, Şanlıurfa'nın milli tohumu olan Edessa-63 Makarnalık Buğday çeşidinin kalite ve verim açısından daha yüksek değerlere sahip olduğunu belirtti.

GAPTAEM'de geliştirilen Şanlıurfa'nın milli tohumu olan Edessa-63 Makarnalık Buğday çeşidinin kalite ve verimi ile bölgede ekilen diğer yabancı tohumların yerini alacağı belirtiliyor. GAPTAEM Buğday Islahı ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Ali İlkhan, Ziraat Yüksek Mühendisi Memduh Serdar Polat ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Ayhan  tarafından geliştirilen Edessa-63 isimli buğday, orta uzunlukta, beyaz başaklı, renkli, kılçıklı ve sık başakçık yapısına sahiptir. Diğer bir özelliği ise erken olgunlaşma olarak görülüyor.

 

'Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklılık açısından ilk sıralarda yer alıyor'

Şanlıurfa'nın milli makarnalık buğdayının özellikleri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bölüm Başkanı Ali İlkhan, "Edessa-63 Makarnalık Buğday çeşidi 2003 yılında GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Buğday Islah Birimi tarafından kendi melezleme programından çıkan ilk buğday çeşididir. Bölge çiftçisine umut olacak yerli ve milli olan bu çeşit, bölgede ekilen makarnalık buğday çeşitlerine göre kalite ve verim açısından daha yüksek değerlere sahiptir. Sulu koşullarda 700 ile bin 100 kilogram arasında olurken, yağışa dayalı koşullarda 450-600 kilogram verim potansiyeline sahiptir. Bölgemizde özellikle son yıllarda ekstreliklim koşullarına en fazla tolerans gösteren çeşit olarak kendini ispatlamıştır. Bölgeye uygun genetik yapısı sayesinde yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklılık açısından ilk sıralarda yer almaktadır." dedi.  

 

'Şanlıurfa'nın ilk ve yerli çeşididir'

İlkhan, "Edessa-63 çeşidi, Ege bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sanayicinin isteği olan kalite özellikleri bakımından bölgede ekimi yapılan çeşitlere kıyasla ön plana çıkarken, verim ve borsada fiyat primi bakımından çiftçinin yüzünü güldüren bölgemiz özelinde Şanlıurfa’mızın ilk yerli ve milli çeşididir. 2017 yılında üretim ve pazarlama satış hakkı, özel sektöre devredilen Edessa-63 çeşidinin tohumluk temini hususunda taleplere GAPTAEM aracılığı ile ulaşılabilir." diye konuştu.

'

Diğer buğday çeşitlerine göre kalite ve verim açısından daha yüksek değerdedir'

"Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğini arttırmaya çalışan GAPTAEM mühendisleri, dışa bağımlılığı olabildiğince azaltmak için yerli ve milli tohum ıslahı çalışmaları yürütmektedir." diyen GAPTAEM Bölüm Başkanı  Ali İlkhan, "Buğdayın anavatanı ve gen merkezi olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde Edessa-63 Makarnalık Buğday çeşidi, kendi melezleme programından çıkan ilk buğday çeşididir. Bölge çiftçisine umut olacak yerli ve milli olan bu çeşit, bölgede ekilen makarnalık buğday çeşitlerine göre kalite ve verim açısından daha yüksek değerlere sahiptir. Bölgede yaygın olarak ekilen, rakip yabancı meşeli makarnalık buğdaylara kıyasla sulu ve kuru koşullarda 100 kilogram gibi verim artışı sağlayarak bölge ekonomisine ve bölge çiftçisine ek gelir sağlayacak olan çeşidimizin önümüzdeki yıllarda çok daha fazla talep göreceğini ön görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

Şanlıurfa ın ilk ve yerli çeşididir yabancı tohumların yerini milli çeşitlerimiz alacak gaptaem buğday islahı tarla bitkileri bölüm başkanı ali İlkhan milli tohumu olan edessa-63 edessa-63 makarnalık buğday çeşidi