Yapıcıer, merak edilenleri yanıtladı

TAKİP ET

İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, öğretmen açığı, derslik ortalaması, uzaktan eğitim ve Şanlıurfa eğitiminde merak edilenleri yanıtladı.

Eğitimde birçok ile göre, alt sıralarda olan Şanlıurfa’nın durumunu İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer’e sorduk. Yapıcıer, 655 bin öğrencinin olduğu Şanlıurfa’da derslik ortalamasının 30 olduğunu ve bakanlığın kente yatırım ve öğretmen atama noktasında ilk sıralarda olduğunu söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer ile yaptığımız röportajda derslik sayısı, uzaktan eğitim, öğretmen açığı, Urfa’nın neden son sıralarda olduğunu, özel okullar ve denetimleri sorduk.

İşte Yapıcıer ile yaptığımız röportajın tamamı:
“Şanlıurfa İstanbul’dan sonra en fazla öğrencisi olan ildir. Okul ve derslikler yeterli midir?
İlimiz Şanlıurfa öğrenci ve öğretmen sayısı bakımından Türkiye’nin birçok iline göre daha kalabalık bir kitleye sahiptir. Doğum oranının yüksek olması ve genç nüfusun fazla olması sebebiyle okul ve öğretmen ihtiyacınında fazla olduğu bir ildir. Bakanlığımızın bu kapsamda yapmış olduğu yatırımlarda ilk sıralarda gelen Şanlıurfa en çok okul yapılan ve en çok öğretmen istihdamına sahip olan şehirlerden biridir.
Örgün Eğitimde Resmi ve Özel okullar toplamında; Okul sayımız: 2.584,   Derslik sayımız;21.626,   Öğretmen Sayımız: 33.624, Öğrenci Sayımız:655.517.
Tüm Kademelerde Ortalama Derslik başına düşen öğrenci sayımız: 30 dur. (Türkiye Ortalaması: 25 civarıdır)

Kırsal kesimde taşımalı eğitimde her eğitim öğretim döneminde olumsuzluklar gündeme geliyor. (taşımacılık, yemek ve öğretmen açığı gibi) bu sorunlar aşıldı mı çözüm aranıyor mu?
Öncelikle kırsal kesimde mobil EBA destek araçları ile dezavantajlı çocuklara ulaşıyoruz. Böylece kırsal kesimdeki öğrencilerin eğitimden geri kalmamasını sağlıyoruz.
Her İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz kendi oluşturdukları yemekhanelerde hazırlanan yemekleri öğrencilere sunmakta. Böylece kurumlarımız tarafından hazırlanan bu yemeklerin hem denetimi kolaylaştı hem de öğrencilerimize daha kaliteli yemekler sunulmuş oldu.

Şanlıurfa'da öğretmen açığı var mı varsa bu sorun nasıl gideriliyor?
Bakanlığın insan kaynakları birimi tarafından atama döneminde en çok kontenjan açılan illerden biriyiz. Bunun yanısıra sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ile gelen öğretmenlerin en az 4 yıl süre ile ilimizde görev yapmaları gerekiyor. Bu uygulamalar sayesinde ilimizdeki öğretmen sirkülasyonu azaltılarak ihtiyacın giderilmesi söz konusu. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle tamamlayamadığımız durumlarda ilgili eğitim fakültelerinden mezun ya da Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olup pedagojik formasyonu olan ücretli öğretmenlerden de KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen alımı gerçekleştiriyoruz.

Pandemi sürecinde yüz yüze eğitim sürüyor. Okullar temizlik, hijyen ve güvenli eğitim ortamı sağlanabiliyor mu?
Okullarımızda Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgeler kapsamında gerekli tedbirler alınmış durumda. Maske mesafe ve hijyen kurallarına uyguluyor. Seyrekleştirilmiş eğitim modeli ile öğrenciler yüz yüze ve uzaktan eğitim almaya devam ediyorlar. İl millî eğitim müdürlüğü ve ilçe Müdürlüklerimizce eğitim kurumlarının denetimleri ise devam ediyor.

Pandemi sürecinde yüz yüze eğitimde öğretmen ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar var mı varsa neler ve nasıl önlem alınıyor?
İnsanlığın içinde bulunduğu bu süreç elbette beraberinde zorluklarda getirmiştir. Maalesef yüz yüze eğitim uygulamalarında maske ve mesafe kurallarına uyulması sosyal bir varlık olan insan için alışılmadık ve zorlayıcı bir durumdur.
Ancak hem bireysel anlamda hemde toplumsal açıdan sorumluluğumuz gereği maske mesafe ve hijyen kurallarına uymamız gerekmektedir.
Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz maske ile eğitim verirken uzun süreli maske kullanımından dolayı zorluklar yaşayabilmektedir.
Ancak bu duruma karşı bir müddet daha sabırlı olmamız gerekmektedir.
Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı aşı çalışmaları tamamlanana kadar sabırlı olmalı ve tedbirlere uymaya devam etmeliyiz.

Şanlıurfa eğitimde neden alt sıralarda yer alıyor. Eğitim yetersiz mi?
Suriye’de yaşanan iç savaş sonucunda ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşların birçoğunun ilimiz Şanlıurfa’da ikamet ediyor olması, mevsimlik işçi olarak çalışan öğrenciler ve devam devamsızlık konusunda  yaşanan problemler nedeniyle belirli aksaklıklar yaşanmaktadır. Öğrenci sayımızın birçok ilin nüfusundan daha fazla olduğu gerçeğini göz önüne alarak gerçek veriler ışığı altında doğru analiz ve çalışmalarla ilimizin başarı ortalamasını artırmak için çalışmalara devam ediyoruz.

Şanlıurfa'da sık sık özel okullar ve kolejler açılıyor. Bu okulların denetimi yapılabiliyor mu?
Denetimler il millî eğitim müdürlüğü ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüzde görevli maarif müfettişler ve şube müdürleri tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.
Özellikle Pandemi sürecinde müfettiş ve yöneticilerimiz bizzat sahada bulanarak gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı konusunda denetimleri gerçekleştirmektedir.

Uzaktan eğitime internet üzerinden katılan öğrenciler için maddi imkânı olmayan aileler için bir yardım destek veriliyor mu ve kırsaldaki internet çekme sorunu giderildi mi?
Bakanlığımızın maddi durumu düşük olan aileler için gerekli çalışmaları yaptığı ve en kısa sürede öğrencilerimize tablet bilgisayar dağıtımı yapılacağı konusunda açıklamaları oldu.
EBA vb. Platformların ücretsiz internet hizmeti ile sunulması da görüşmelerin gündemindedir.
Konu ile ilgili ilerleyen günlerde Bakanlığımızca gereken iyileştirmeler yapılacaktır.”

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim