Yaptırsam gramı düşer diye aldanmayın!

TAKİP ET

Güneydoğu'da takılan altın, gümüş gibi takıların renk değiştirmesi yâda bozulmasıyla kimi vatandaş çareyi satmakta ararken kimi vatandaş ise tamiratı için takı tamir ustalarının yolunu tutuyor.

Özellikle Güneydoğu’da takılan altın kemer, kolye, bileklik, altın gibi takılarda meydana gelen hasarlar takı tamir ustalarının elinde şekilleniyor. Şanlıurfa’nın Haşimiye Meydanında bulunan Mençek Hanı’nda uzun zamandır çalışan takı tamir ustası Mehmet Polat, zarar gören takıları ince eleyip sık dokuyor.

Altın ve gümüş takı tamiri ve bakım işlerin erbabı olmak için usta-çırak ilişkileri neticesinde kazanılması gereken bir meslek olduğunu ifade eden Polat, uzun zamandır emek verdiği mesleğini ustasından öğrendiğini belirtti.

“URFALILAR HİÇBİR ZAMAN ALTIN VE KEMERDEN VAZGEÇMEZ”

Mesleğe olan aşkını, işin inceliklerini güzellikleri ve zorluklarıyla gazetemize konuşan Polat, Urfalıların hiçbir zaman altın ve gümüşten vazgeçmediğini ve bu doğrultuda tamirata ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“HASARLAR DÜŞÜK ÜCRETLERLE GİDERİLİYOR”

Uzun zamandır Mençek Hanı’nda takı tamir ustası olarak çalıştığını belirten Polat, “Düşük ücretler karşılığında vatandaşların gidip takılarını satmalarının önüne geçiyoruz” dedi.

“MÜŞTERİLERİMİZ TAKILARININ ESKİSİ OLMAYACAĞINI DÜŞÜNEREK ÜZÜLÜYORLAR”

Şanlıurfa’da takıları hasar alan vatandaşların tamirat için kendilerini tercih ettiğini belirten Mehmet Polat, şunları kaydetti; “Bizlere özellikle Şanlıurfa'da çok bayan geliyor. Takılarında olan ezilmeler, kırılmalar sonucu kapımızı çalıyorlar. Buraya gelen kadınlar takılarının eskisi gibi olmayacağını düşünerek üzülüyorlar kimisi ise kırılan takısını rafa kaldırıyor. Biz tamamen bunun önüne geçmek için burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık olarak 12 senedir Urfalılara hizmet veriyorum. En çok bizlere gelen altın kemer, gümüş kolyeler ve altın bileklikler oluyor” dedi.

“GRAMI DÜŞER DİYE SATMAYIN”

İnsanlar yüzüklerini daraltırken gramından düşer korkusuna kapılmaması gerektiğinin altını çizen Polat: “Altın takan çoğu kişi parmağına büyük gelen yüzüğü sırf değeri düşmesin diye daraltmayıp içine ip bağlıyor. Daraltılan veya kırılan yüzüklerde herhangi bir bozulma veya düşme olmuyor. Biz yüzüğü küçülttüğümüz zaman hiçbir şekilde ne bozulma veriyor ne de gramından gidiyor. Şu an elimde gördüğünüz yüzük kırılmış ve yapımı için tadilata getirilmiş. Biz bu yüzüğü alıp önce tadilatını yapıyoruz ardından da temizleme işlemi yapıyoruz. Yüzüğünüz size büyük diye satmaya çalışmayın ya da üstüne para ekleyerek başka bir yüzük almak isteyenler bile var.” sözlerine yer verdi.

“22 AYAR ALTIN ISIDAN DOLAYI YUMUŞADIĞI İÇİN HEMEN HASAR ALIYOR”

22 Ayar altının ısıdan kaynaklı hasar gördüğünün altını çizen Polat, “22 ayar altın yumuşak olduğu için insan vücudu ile temas ettiği zaman altında aşınma oluyor. Bu aşınmalar sonucu incelen gümüş, altın hangi takı ise daha kolay kopabiliyor. İnsanlar kemerin yanında bir de bileklik takıyor ve sürekli çalıştığımız için o bilekliklerde gerek kararma gerek kırılmalar oluyor. Bu tür hasarlar kaçınılmaz oluyor. Önemli olan aşındığı gibi tamir ettirmek” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürerek müşteriler için uyarılarda bulunan Polat, “Bize gelen hasarlı takıları düzelterek müşterilerimize gün içerisinde teslim ediyoruz. Buradan müşterilerimize bir uyarıda da bulunmak istiyorum alkol ve parfüm takılara değdiği zaman kararmalar meydana geliyor, bu tür püf noktaları dikkat ettiklerinde takılarını hep yeniymiş gibi ve zarar görmeyecek bir şekilde takabilirler” şeklinde konuştu.

Güneydoğu altın gümüş