Yaşar, Şanlıurfa Süper Kupa'ya hazır!

TAKİP ET

Fenerbahçe – Galatasaray maçının Şanlıurfa'da oynatılması kararının açıklamasından sonra kentte Süper Kupa heyecanı yaşanıyor. Turizm işletmecisi Rahime Yaşar, maça dair önemli açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan’da oynanması gereken Süper Kupa’nın maçı, çıkan krizlerden dolayı ertelenmişti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Futbol Federasyonu Süper Kupa’nın Şanlıurfa’da oynanacağı kararını verdi. Maç, 7 Nisan’da 11 Nisan Stadyumunda oynanacak.

Peki, Şanlıurfa şehir olarak bu maça hazır mı, Süper Kupa’nın Şanlıurfa’ya ne gibi katkıları olur? Bu sorular turizm işletmecisi ve Şanlıurfa Turizm Profesyonelleri Derneği başkan yardımcısı Rahime Yaşar, cevapladı.

Yaşar, Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’nın maça her anlamda hazır olduğunu ve böyle büyük etkinliklerin şehrin ekonomisine, sosyal hayatına ve şehirlerin tanıtımı için çok faydalı olduğunu vurguladı.

ŞANLIURFA MAÇA HAZIR!

Şanlıurfa’nın her anlamda Süper Kupa’ya hazır olduğunu dile getiren Şanlıurfa Turizm Profesyonelleri Derneği başkan yardımcısı Rahime Yaşar, “Şanlıurfa tabii ki de Fenerbahçe -Galatasaray maçına hazır. Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Biz 2010 yılında Türkiye Ziraat Kupası’na ev sahipliği yapmış bir şehiriz. O dönemde birçok imkânımız kısıtlı olduğu halde taşımada ve otel konusunda hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık. Biz herhangi bir olumsuz durumun yaşayacağını öngörmüyoruz. Şanlıurfa genelinde 8 bin yatağımız var. Bir de bunun yanında Urfalıların misafirperverliği var. Şu an otellerde, restoranlarda, taşınma firmalarında ve hava yolu şirketlerimizde bütün hazırlıklarımız tamamdır. Sadece misafirlerimizi bekliyoruz” dedi.

“ŞEHRİN PRESTİJİNİ ARTTIRIR”

Festival ve etkinliklerin bulunduğu yerin ekonomisine katkı sunduğunu aktaran turizm işletmecisi Rahime Yaşar, “Bu tip ulusal ve uluslararası büyük etkinlikler bulunduğu yerin ekonomisine, sosyal yaşamına ve insanların bakış açılarına çok ciddi katkısı oluyor. Dünya genelinde çok büyük festivaller var ve her festival bir hafta o gün sürüyor.  Bu festivallerle beraber o şehre ekonomik olarak çok girdiler sağlıyor. Katma değeri yüksek etkinlikler oluyor. O yüzden bu tür etkinlikler her zaman gereklidir ve şehrin prestijini arttırır. Şanlıurfa'nın prestij konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Gerek kültürel ve geleneksel yapıda kendi değerini kanıtlamış bir şehir. Bu etkinlikte Şanlıurfa'ya çok farklı bir değer katacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜNEYDOĞU'NUN DIŞARIDAKİ ALGISI MAALESEF OLUMSUZ

Süper Kupa’nın Şanlıurfa’da oynanacağı kararının açıklanmasından sonra bazı kesimler, bu kararın yanlış olduğu belirtti. Turizm işletmecisi Rahime Yaşar, bu eleştirilere şu şekilde yanıt verdi:

“Sadece Şanlıurfa'nın değil doğu ve Güneydoğu'nun dışarıdaki algısı maalesef olumsuz. Yıllardır turizm işletmecisi olarak hem de STK’larda görev alan bir insan olarak hep üstesinden gelmeye gayret ettik. Hatta biz insanlara Şanlıurfa'da olduğumuzu söylediğimizde şaşırarak cevap veriyorlar. Şanlıurfa’ya dair ön yargısı olduğu halde Urfa’ya gelenler, Şanlıurfa'yı böyle beklemediklerini söyleyip şaşırıyorlar. Bu yüzden bu algı hep vardı ve hep olmaya devam edecek. Biz bunun üstesinden gelmek için bütün sektör olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu tür olumsuzluklar olacak ama ben kendileri şunu söylemek istiyorum, belki Şanlıurfa imkan olarak kısıtlı bir şehir olabilir ama Türkiye'nin en güvenilir şehirlerinden bir tanesi. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ve diğer büyük şehirlerde her gün insanlar öldürülüyor. Buna bakacak olursak Şanlıurfa daha güvenilir bir şehir. Suriye ile sıfır noktasında olan bir şehir olabilir ama bu gayet normaldir. Geldikleri zaman zaten Urfa’yı kendi gözleriyle görürler.”

GÖBEKLİTEPE VE KARAHANTEPE’YE KATKI VERİYOR

Yaşar, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin sadece Şanlıurfa’ya değil bölgesel olarak katkılarının olduğunu söyledi. Herhangi bir aksiliği yaşanmadığı sürece Şanlıurfa’nın 2024 yılını çok iyi geçireceğini değinen Yaşar, “Kültür ve geleneksel reklam tanıtım çalışmaları sürekli devam etmektedir. Gerek yerel yönetimler olsun gerek ticari işletmeler ve sivil toplum kuruluşları olsun biz tanıtım reklamlarına devam edeceğiz. Yurt dışında çok ciddi tanıtımlar yapılıyor. Geçen yıl Karahantepe Uzakdoğu'da çok büyük bir ödül aldı. Yine geçen haftalarda Kanada da Türkiye büyükelçiliği aracılığıyla çok ciddi Göbeklitepe ve Karahantepe tanıtımları yapıldı. İnsanlar Şanlıurfa'ya gidip geldiği için algılar değişecek. Önceki dönemden gelen yanlış tanıtımlar Şanlıurfa’yla ilgili böyle bir algı yaratmış olabilir ama bunun kırıldığını düşünüyorum. Şanlıurfa özellikle Göbeklitepe ve Karahatepe’den sonra Neolitik dönem kültür turlarında çok ciddi bir domino etkisi yarattı. Sadece kendisine değil bölgesel olarak da çok önemli bir yere sahip. Göbeklitepe, Karahantepe ve müzelerimiz kapalı olduğu dönemde bırakın Şanlıurfa’yı bölgeye tur gelişleri azaldı. Biz 2023 yılında Mardin ve Diyarbakır tek başına götürür demiştik ama Urfa olmayınca hiçbir şey olmuyor. Mutlaka tur gelişleri oluyor ama o beklenen performans Şanlıurfa ile birlikte oluyor. Bunun en iyi örneğini 2019 yılında Göbeklitepe’de gördük, çünkü çok fazla katma değer katkısı oldu. Bu kademeli şeklinde yükselmeye devam edecek. Turizmde bugün yaptığımız bir tanıtım yarın elde etme şansınız yok. Çünkü bu süreç içerisinde gelişen bir şey. Bizim şu an üzerinde durduğumuz konu nitelikli gelir dediğimiz yurt dışından gelen misafir sayımızı artırmak ve yurtiçi pazarında da geceleme sayımızı 3'ün üzerine çıkarmaktır. Bölgesel ya da global de bir problem yaşamadığımız sürece Şanlıurfa 2024'ü çok büyük rakamlarla kapatacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

“URFA, GÜVENİLİR VE RAHAT BİR ŞEHİR”

Şanlıurfa’ya gelecek olan kişilere rahat olmaları gerektiğini aktaran Yaşar, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla ülkenin gündemine oturacaksınız. Fenerbahçe-Galatasaray hem ulusal hem de uluslararası Arena’da çok büyük iki takım. Dolayısıyla bu takımların maçları dünyanın her yerinde izleyicisi var. Ben buraya gelecek olan kişilere şunu söylemek istiyorum; hiç endişe etmesinler geldikleri zaman zaten hava da o dönemde çok güzel olacak. Ben herkese söylediğim şeyi sizin aracılığınızla tekrar söylemek istiyorum. 3 gün önce yemek yemeyi bıraksınlar. Urfa'ya geldikleri zaman bütün lezzetlerimizi sonuna kadar tatsınlar. Urfa, güvenilir ve rahat bir şehir. Zaten geldikleri zaman görürler” diyerek sözlerine son verdi.

turizm işletmecisi Rahime Yaşar Şanlıurfa Süper Kupa Şanlıurfa Turizm Profesyonelleri Derneği