Yaşlı çınarların yeni adresi Hobi Bahçesi oldu

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 65 yaş üstü vatandaşlara ayrılan hobi bahçelerine talepler her geçen gün artıyor. Hobi bahçelerine gelen vatandaşlar bu tarz tesislerin arttırılmasını istiyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Hobi Bahçeleri şehir merkezinde köy hayatı yaşamak isteyen vatandaşlar tarafından hem hafta içi hem de hafta sonları büyük ilgi görüyor.100 ve 150 metrekare alanda yapılan Hobi Bahçeleri vatandaşları hem şehrin gürültü ve stresinden uzaklaştırıyor hem de eski günlerine götürüyor. 

65 yaş üstü vatandaşlar, şehit ve gazi aileleri ile engelli bireylere yönelik 20 dönümlük alanda kurulan hobi bahçelerinde kurutmalık biber yapan da var, domates yapanda…
2 yıl süre ile kullanılmak üzere verilen hobi bahçeleri için şehit ve gazi yakınlarından herhangi bir aidat talep edilmezken, 65 yaş üstü vatandaşlar için ise 100 ve 150 metrekarelik alanlardan oluşan hobi bahçelerinden aylık 250 ile 300 lira arasında fiyatlar değişiklik gösteriyor.  

Özellikle deprem ve sel felaketlerinde evleri hasar gören Urfalı yaşlıların yeni adresi hobi Bahçeleri olurken bunun yanında yok olan komşuluk günlerine de geri döndüklerini aktararak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e teşekkür ettiler. Mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar bu tarz projelerin devamlılığını istedi. 

“BURASI YOKKEN KAHVEHANE KÖŞELERİNDE VAKİT GEÇİRİYORDUK”
Hobi Bahçesine başvurmadan önce vakitlerinin çoğunu kahvehane de geçirdiğini söyleyen Ömer Kurt şu ifadeleri kullandı "İşçi emeklisiyim. Belediyemizin bizler için tahsis ettiği bu kulübelerde günümüzü geçiriyoruz. En azından vücudumuz burada hareket ediyor, toprakla buluşuyoruz. Bizlere verilen bu imkânlar bir toto gibi oldu. Kahvehane köşelerinde oturmaktan çok daha iyidir. Buranın sayesinde tekrardan sağlığımıza kavuştuk. Biz şehir merkezinde gerçekten hiçbir iş yapamıyorduk kahvehane köşelerinde oturuyorduk burası bizim için çok daha iyi oldu” dedi. 


“ŞEHRİN STRES VE GÜRÜLTÜSÜNDEN UZAKLAŞTIK”
Ailesi ile birlikte buraya sürekli geldiğini belirten Kurt sözlerini şu şekilde sürdürdü “Hafta sonları ailemle birlikte buraya geliyorum. Her gün istisnasız burada bahçemin bakımı ile ilgileniyorum. Burası tam hayal ettiğimiz bir yer gibi olmuş. Şanlıurfa’daki o şehir stresinden gürültüsünden uzakta kalıyoruz. Sıcak yaz aylarında kendimize uğraşacak alanlar arıyorduk burası bizim için çok iyi oldu. Burada su, elektrik, fidelerin bazıları belediye tarafından karşılanıyor. Belediyenin bu çalışması fevkalade diyebilirim. Ben şu an 150 metrelik kulübede kalıyorum yıllık 4 bin aylık bazında hesaplayacak olursak 25-300 civarı bir şey düşüyor” şeklinde konuştu.  

“HASTALIKLI AĞAÇLAR VE BİLİNÇSİZ SULAMA VERİMİ DÜŞÜRÜYOR”
Proje başlamadan önce ekilen badem ağaçlarının hastalıklı olmasından dolayı verimin düştüğünü aktaran Kurt, “Burada daha önce belediye tarafından ekilen badem ağaçları ekilen ürünlere zarar veriyor, çünkü bu ağaçlar hastalıklı ağaçlar bu hastalıklı ağaçların kaldırılması gerekiyor. Sizin aracılığınızla yetkililere sesleneyim bu ağaçları kaldırırlarsa buradan çok daha iyi verim elde edilir diye düşünüyorum. Tabi bu ağaçların hastalığının yanında bir de bilinçsiz sulama yapıyoruz burada en azından uzmanlar tarafından sulama, gübreleme, aşılama yapılsa daha çok verim elde edebiliriz diye düşünüyorum çünkü bizler çok fazla anlamadığımız için çokça sulamaya da çalışıyoruz. Aslında Kaş yapayım derken göz çıkarıyoruz o yüzden hastalıklı olan bu ağaçların aşılanması yâda kaldırılması gerekiyor” tavsiyelerinde bulundu.

“BU TARZ PROJELERİN ARTTIRLMESI GEREKİYOR”
Bu tarz projelerin artırılması gerektiğine değinen Hacı Demir, "Burası 2 seneliğine bizlere verildi, bizler de buraya gelerek sebze ve meyve ektik onunla vakit geçirmeye çalışıyoruz. Bu tarz projelerin arttırılmasını istiyoruz bu tarz projeler gerçekten çok güzel en azından biz yaşlı kesim için diyeyim çok daha iyi oluyor. Şehir kalabalığında 4 duvar arasında vakit geçireceğimize burada doğayla buluşuyoruz kendimize ait bir alan buluyoruz. Burada komşuluk bağlarımız oluştu, bu tarz projelerin gerçekten daha fazla olması gerekiyor. İnşallah seneye tekrardan ismimiz çıkar da burada kalırız çünkü iki senedir gerçekten çok alıştık. Biz belediye başkanımızdan memnunuz çalışmalarını da takdir ediyoruz. Zaten biber fideleri belediye tarafından bizlere verildi. Bizler de domates, patlıcan, salatalık gibi fideleri alarak ektik” ifadelerini kullandı. 

“DEPREM VE SELDE BURASI VATANDAŞLARIMIZIN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ OLDU”
Hobi Bahçesinden sorumlu aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Leyla Dusak Kubat şu açıklamalarda bulundu: "Ben buranın sorumlusuyum. Hobi bahçemizin amacı 65 yaş üstü vatandaşlarımızın burayı bir hobi alanı olarak kullanmayı sağlamaktı. Bağ, bahçeleri olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın buraya gelerek toprakla uğraşması, kendi ürünlerini elde etmesi için kurulmuş bir projedir. Toplam 160 tane kulübeden oluşuyor metrekareleri 100 ile 150 arasında değişiyor. Vatandaşlar Urfa'nın sıcağında ilgilenebileceği küçük bahçeler, zaman geçirebileceği güzel alanlar bulmak istiyordu biz de bu alanları onlara tahsis ettik” dedi.  

“VATANDAŞLARIN YOĞUN TALEBİ ÜZERİNE 2. HOBİ BAHÇESİ YAPILABİLİR”
Deprem ve sel zamanında doluluk oranının arttığını ve insanların burada birlik içerisinde kaldıklarını söyleyen Kubat, “Deprem ve selde evleri hasar gören vatandaşlar hobi bahçelerine akın etti. Burada komşuluk bağlarını güçlendirdiler burada birlik beraberlik içerisinde oldular. Bu doğal afetler süresince bizler onların yeme içmelerini karşıladık. Vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine şu anda belediye başkanımız ikinci bir hobi bahçesi projesini düşünüyorlar. Önce hobi bahçesi yapılırken bizler merkezde kalan Urfalı vatandaşlar için yapmıştık fakat biz ilçe merkez ayrımı yapmaksızın herkesi ağırlamaya başladık. Bize başvuruda bulunan ilçe olsun merkez olsun bütün vatandaşlarımıza yer vermeye çalıştık” diyerek sözlerine son verdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hobi Bahçesi