Yem fiyatı, kurbanlık fiyatını yükseltiyor

TAKİP ET

Kurban Bayramına az bir süre kala kurbanlıklar da satış noktalarında yer almaya başladı. Ancak pazarlar alıcı konusunda sessizken, satıcılar ise buğdaydan daha pahalı olan yem fiyatının kurbanlık fiyatını yükselttiğini belirtti.

Kurban Bayramına son 5 gün kala hazırlıklar da hızlandı. Kurbanlıklar pazarlarda yerini alırken, alıcılarda ise hareketlilik yok. Bu yıl başka bölgeden kurbanlık sevkiyatının olmadığını belirten satıcılar, vatandaşlarda da alım gücünün düştüğünün altını çizdi.

 

Yoğunluğun arife gününde olacağı bekleniyor

Kurbanlıklar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan kurbanlık satıcısı Cebrail Binici, "Kurban Bayramına çok az bir süre kaldı. Ancak piyasalar henüz canlanmadı. Şu anda beklemedeyiz. İnsanlarda para yok. Henüz Pazar yerlerine gelen kimse yok. Yoğunluk şerefe ve arife günlerinde başlar diye düşünüyoruz. Bunun yanı sıra birçok alıcı da genelde bayram’ın birinci günü kurbanlık alışverişlerini yapmayı tercih ediyorlar. Bayram süresince 3 gün boyunca yoğunluğumuz devam eder." dedi.

 

'Sevkiyat yok; kurbanlıklar Şanlıurfa bölgesine aittir'

Kurbanlıkların genel olarak Doğu bölgesindeki illerden getirildiğini belirten Cebrail Binici, "Kurbanlıklar en çok Van, Iğdır, Bingöl, Ağrı gibi doğu illerinden geliyor. Fakat ne yazık ki bu yıl sevkiyat yok. Şu anda piyasada bulunan kurbanlıkların birçoğu Şanlıurfa’da bulunan kurbanlıklardır. Yani satışa sunulan kurbanlıklar Şanlıurfa’nın kendi hayvanları. Sevkiyatın olmamasının nedenine gelince, insanların alım gücü düştü. Vatandaşlarda yeterli para olmayınca bu defa da hayvancılık ile uğraşan kişiler, başka illerden Şanlıurfa’ya kurbanlık sevkiyatı yapmamaya başladı. Bu durum da pazarı oldukça olumsuz etkiledi." şeklinde konuştu.



 'Fiyatlarda geçen yıla oranla ortalama 10 lira fark var'

Alıcıların daha çok büyükbaş kurbanlıkları tercih ettiğinin altını çizen Binici, "Alıcılar, daha çok büyükbaş kurbanlıkları uygun görüyor. Fakat büyükbaş kurbanlıklar daha pahalı. Küçükbaş kurbanlıktan 2 tane kurban yapabilirken, büyükbaş kurbanlıktan ise iki tane yapabiliyorsunuz. Fiyatlar aslında bu yıl vatandaşlara her ne kadar yüksek gelse de geçen yıldan pek değişen bir şey yok. Geçen yıla oranla ortalama hemen hemen arada 100 liralık bir fark var. Dişi kurbanlıklar bin TL ila bin 400 lira arasında alıcı bulurken, erkek kurbanlıklar ise bin 500 ila 2 bin lira arasında değişen fiyatlarda alıcı bulabiliyor. Bu fiyatlar elbette ki alıcılara oldukça yüksek geliyor. Bu nedenle alıcılar da çekinerek hareket etmek zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

 

Kurban alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralayan Cebrail Binici, "Kurban alırken, dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıralayabiliriz: Özellikle dişi hayvanda ilk etapta gebeliğine bakılmalı. Alacağımız kurbanlık gebe mi? değil mi? bunu her insan anlayamaz. Gebeliği anlayabilen birileri ile pazara gidilmeli. Ya da kurbanlık alacağı kişiyi önceden tanımalı ve satıcının referansı olmalı. Gebelik kontrolünün ardından kurbanlığın ağzına bakılmalı. Dişlerinin sağlam olup olmadığı kontrol edilmeli. Ardından kulağına bakılacak, herhangi bir sakatlığı var mı yok mu, buna göre tercihler oluşturulmalı. Özellikle gebelik konusunda vatandaşların en çok yanıldığı konu kurbanlıkların karın bölgelerinin büyüklüğü. Bu konuda insanlar oldukça yanılgıya düşüyorlar. Karnı büyük olan kurbanlığı hamile olmadığını düşünerek alan vatandaşlar var. Oysaki özellikle dişi hayvanlarda karın bölgesinin büyüklüğü hamileliğin işaretidir. Buna çok dikkat ederek alışveriş yapılmalı. Erkek kurbanlıklarda ise ilk önce dişlerine bakılmalı, sağlam olup olmadığı kontrol edilmeli. Ardından kulaklarında herhangi bir kesiğin olup olmadığına bakılarak kurbanlık seçimi yapılmalı. Kriterlere uymayan kurbanlıklar kesinlikle tercih edilmemeli." diye konuştu.

 

'Yem, buğdaydan daha pahalı'

Yem fiyatlarının buğday fiyatından daha fazla olduğunu söyleyen Kurbanlık satıcısı Binici, "Yem fiyatlarındaki artış kurbanlık fiyatlarının yükselmesine neden olmakta. Şu anda kasaplarda etin kilogram fiyatı 50 TL. Bir kuzu etinin kilogram fiyatı 70 TL. Koyun eti 50 TL olurken, toklu olarak adlandırdığımız koyunların kilogram fiyatı 45 TL. Yem fiyatlarına bakıldığında daha önce saman 1 buçuk lira, arpa 1 buçuk lira iken, şu anda buğday fiyatları arpa ve samana oranla daha uygun. Buğday 1 lira 30 kuruş olurken, samanın fiyatı 1 buçuk lira. Dolayısıyla ne alıcı ne de satıcı yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle alışverişi sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremiyorlar. Bir kurbanlık ortalama bir yılda kendi değeri kadar yem yiyor. Buna bahar aylarındaki meraları dahil ederek söylüyoruz. Bu meralar olmamış olsaydı, sadece yem ile beslenmiş olsaydı bu kurbanlıkların değerleri 2 buçuk katına kadar çıkardı ve bu durum oldukça bizleri zorlardı. Meralarda olmazsa, bütün besiciler bu işi bırakırdı. Sadece yem ile bu iş yapılmaz yapılması da imkansız olurdu." şeklinde ifade etti.

 Bülent Karaca / Urfa Değişim

yem buğdaydan daha pahalı yem fiyatı kurbanlık fiyatını yükseltiyor kurban alırken nelere dikkat edilmeli? yoğunluğun arife gününde olacağı bekleniyor Şanlıurfa