Yetim kızların çeyizi hayalde kalmıyor

TAKİP ET

Ay Işığım Derneği tarafından kurulmuş olan dev markette yetim ve öksüz çocukların ihtiyacı olan A'dan Z'ye her malzeme tek elden bulunabiliyor. Evlenme çağına gelen yetim kızları da unutmayan dernek, çeyiz ihtiyacının tamamını karşılıyor; evleri yenileniyor.

Şanlıurfa'da yetim çocukların yanı sıra maddi durumu iyi olmayan ailelere yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç duyulan malzemeler ulaştırılırken, kimi gıda desteğinde, kimi de giyim desteğinde bulunuyor. Bu durum ise kimi ihtiyaçların karşılanmamasına, bazı malzemelerin de ihtiyaçtan fazla olarak verilmesine neden oluyor. Ancak Ay Işığım Derneği tarafından bu durum göz önünde bulundurularak A'dan Z'ye her şey ihtiyaç marketinde toplandı. Evlilik çağına gelen yetim kızların çeyizlik ihtiyacı da bu marketten karşılanıyor.

11 bin 453 yetim ailesi Ramazan bayramı öncesinde giydirilirken her ay rutin olarak bin 600 aileye gıda ve market yardımı yapılıyor. ayrıca Ay Işığım derneği tarafından her ay düzenli olara 120 yetime burs verilmekte.    

Şanlıurfa'nın yerel derneği olma özelliği taşıyan ay ışığım derneği başkanı M. Nail Çiftçi, Gazetemize derneğin çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ay Işığım Derneği Şanlıurfa Başkanı Mehmet Nail Çiftçi; "Derneğimize bağlı bin 600 yetim ailemiz bulunuyor. Yetim ve öksüz çocuklara ve bunların ailelerine gerekli gıda, burs, ev eşyası gibi maddi ve manevi destekte bulunuyor. Amacımız yetim ve öksüz çocukların anne ve baba yoksunluklarının ve sosyal yaralarını bir nebze olsa sarabilmektir." dedi.

 

'Mağazada dilediklerini bulmaları mümkün'

Hizmet sahalarının öncelikle yetim ve öksüz çocuklar olduğunu belirten Çiftçi, "Aileye bakan kişi cezaevindeyse, yatalaksa, evi terk etmişse, çok dar gelir sahibiyse bu aileler de bu kategorilere giriyor. 2006 yılından beri aylık rutin gıda yardımları yapılmaya devam edilmektedir. Her ay yaklaşık bin 600 ailelik gıda kumanyaları verilen gıda kartı ile dağıtılıyor. Gıda bağışı kabul edilerek, bunun dağıtımı ise öncelikle 'Kriz Aile' adı verilen daha çok ihtiyaç sahibi olan ailelerden başlanıyor. Kurban ve Ramazan bayramlarında, tespitler dâhilinde, 0 ile 16 yaş grubu çocuklara bayramlık verilmeye devam ediliyor. Kurulan çok kapsamlı mağazada giyim kartı verilerek çocuklar davet edilmekte ve mağazada dilediğini giymesine fırsat verilerek giyim hizmeti sunuluyor. 2007 yılından itibaren 3 bin 188 yetim ve öksüz çocuğa bayramlık giydirilmiştir. Adak ya da başka amaçlar ile kesilen kurban etleri, kademeli olarak tespit dâhilindeki ailelere dağıtılmaktadır. Özellikle kurban bayramında evinde hiç kurban kesilmeyen evlere kurbanlar verilmekte, onların kesim ve kendi komşularına et dağıtma duygusunu yaşatmaya yönelik hizmet edilmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Yetim kızların çeyizleri de dernekten

Ay Işığım Derneği olarak evlenme çağına gelen kızların çeyizlik ihtiyacını da karşıladıklarını belirten Mehmet Nail Çiftçi, "Evlenme çağına gelmiş her genç kızın çeyiz hayali vardır. Yetim genç kızlara çeyiz desteğini de derneğimiz çalışma kapsamına dahil etmiş bulunuyoruz. Çeyiz desteği paketinde bir genç kızın ihtiyacı olan her şeyi bulması mümkün. Pakette bulunan çeyiz eşyalarının hepsi birinci sınıf malzemelerden oluşuyor. Ayrıca, mülkiyeti kendine ait tespit dâhilindeki evlerimizin, boya, elektrik, ev eşyası komple değişim, tuvalet banyo ve oda ıslahı gibi eksikleri de gideriliyor." şeklinde konuştu.

 

'Bir gazoz bir simit' adıyla öğrencilere burs desteği

İlköğretim öğrencilerine yönelik takdir ve teşekkür almış çocuklarımıza 'Bir gazoz bir simit' adı altında aylık 30 TL’lik burs veriliyor. Bu projede pilot sayı olarak 20 öğrenciden başlanılmıştır. Burs özellikle rehber öğretmenine teslim edilmekte, örgencinin öğretmenine ve okuluna adaptasyonu sağlanmaya çalışılıyor. Burs hizmeti kapsamı, üniversiteyi kazanmış tespitlerimizdeki ailelerin gençlerine yönelik olarak da sürdürülmektedir. Tespit listelerimiz içindeki ailelerden, kirasını veremeyecek kadar durumu iyi olmayan ailelerin yıllık ev kiraları karşılanmaktadır. Okul araç ve gereçleri olarak lazım olan ihtiyaçları ailelerimize dönem dönem dağıtılmaktadır. Ayrıca okullara kitaplık ve kitap bağışında bulunuluyor." sözlerine yer verdi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



bir gazoz bir simit ay işığım derneği çeyiz ihtiyacı öksüz çocuklar evlenme çağına gelen kızlar