Yılbaşı sofralarını süsleyen hindilerde fiyatlar ikiye katlandı

TAKİP ET

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindilerin fiyatları vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Artan maliyetler ve ekonomik şartlardan dolayı hindi almak hayal oldu. Hal böyle olunca da fiyatlar 2 bin TL'ye kadar çıktı.

Yılbaşı soflarını süsleyen hindiler tadı damaklarda güzel tat bırakırken fiyatı ise bu yıl can yakıyor. Geçen seneye göre fiyatlar iki kat artan hindi kilosuna göre 2 bin TL’ye kadar satılıyor. Hal böyle olunca esnaflar da vatandaşlar da artan bu fiyatlarından şikâyet ediyor.

“HALKIN ALIM GÜCÜ YOK”

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Esnaf Müslüm Bedir Yakışık , hindi konusunda önemli bilgileri paylaştı. Bedir Yakışık, önceki yıllara göre hem maliyetin hem de hindi fiyatlarının yükseldiğini belirterek satışlarında azaldığını söyledi. Ayrıca halkın alım gücünün düştüğünü ve asgari ücretle çalışan vatandaşların hindi alma gibi durumlarının olmadığını açıkladı.

Canlı hayvan işiyle uğraştığını kaydeden Esnaf Müslüm Bedir Yakışık, “Canlı hayvan ticareti ile uğraşıyoruz köy tavuğu, hindi, kaz ve ördek alış-satışıyla uğraşıyoruz. Biz burada hindileri temizleyip adrese kadar teslim ediyoruz” dedi.

HİNDİ FİYATLARI 2 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Hindi fiyatının kilosuna ve sağlamlığına göre değişkenlik gösterdiğini belirten Müslüm Bedir Yakışık, “Şu an bin TL'den aşağı hindi yok ve bu fiyatlar 2 bin TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatlar hindinin kilosu ve sağlamlığına göre değişiyor. Tabii bu fiyatlardan organik olması etkiliyor çünkü Ziraat olanlardan 500-700 TL olanlar da var. Bizim tercihimiz vatandaşın canlı alıp kesmesidir. Marketten kesilmiş olan hindileri almalarını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN HİNDİ ALAMAZ

Şanlıurfa’da hindiye olan talebin az olduğuna değinen Yakışık, “Şanlıurfa'da şu anda hindiye olan talep az, bundan önceki yıllara göre satışımız çok azaldı. Çünkü halkın alım gücü yok. Vatandaşlar asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücretle çalışan biri hangi bir şey yetişsin” diyerek asgari ücretle çalışan kişilerin maddi şartlarına dikkat çekti.

HİNDİYE TALEP AZ

Hindi satışlarının geçen yılara göre azaldığını söyleyen Bedir Yakışık, şunları söyledi:

“Hindi sadece parası olanlar yiyebiliyor parası olmayanlar yiyemiyor. Urfa halkının hindiye olan talebi çok az. Haftada 10-15 tane satabiliyoruz eskiden satışlarımız çok iyiydi. Şu an alış ve satış dengesi az. Çünkü eskiden herkeste para imkânı vardı şu an kimsede öyle bir imkân yok.”

MALİYETLER YÜKSEK

Hindinin maliyetini anlatan Yakışık, “Hindi fiyatları geçen yıl 700 TL ile 800 TL arasında değişiyordu ama şu an öyle bir durum yok. Çünkü yem pahalı, bakıcı ve çobanı yok. Bu etkenler hindi fiyatının pahalı olmasına neden oluyor. Hindinin maliyeti zaten bin 500 lira bu durumda biz ne kadara satacağız”dedi.

HİNDİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Hindi alırken dikkat edilmesi gereken unsurları açıklayan Yakışık, “Hindeler dolarla besleniyor. Biz hindilere aldığımız yemi dolarla alıyoruz. Hindiler ise bize köy yerlerinden geliyor. Hindi alırken hindinin ağırlığına, hindinin ağzına, gözüne ve diline baksınlar bu şekilde hasta olup olmadığını anlarız” şeklinde konuştu.

hindiler Yılbaşı sofraları şanlıurfa