Yöresel yemekler Şanlıurfa'dan tercih edildi

TAKİP ET

Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte Gastronomi kenti Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerine ilgi arttı. Kadınların elleriyle hazırladıkları yöresel lezzetler 81 ile gönderiliyor.

Covid-19 salgını Türkiye’de bir çok sektör gibi yemek (hazır) sektörünü de etkiledi. Şanlıurfalılar artık hazır paket dürüm siparişi yerine yöresel yemekleri tercih ediyor.
Tarihi ve Kültürüyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa, Müzik kültürü kadar yemek kültürüyle de ön plana çıkıyor.

Uygulanan kısıtlamalar nedeniyle restoranların kapanması ile birlikte Şanlıurfalı vatandaşların yöresel yemeklere olan ilgisi arttı. Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hamarat Eller tesisinde tescilli yöresel yemek siparişi veriyor. Şanlıurfa ile birlikte büyükşehirlerden de gelen siparişlerde karşılanıyor.

Tesiste çalışan sayısı pandemi sürecinde arttı
Pandemi öncesi 5 kadının çalıştığı tesis artan taleple birlikte çalışan kadın sayısını 20’ye çıkarıldı.  20 kadın her gün Şanlıurfa’nın yöresel ürünlerini hazırlıyor. Kadınların binbir zahmetle hazırladığı tescilli lezzetli yöresel yemekler  Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye’nin 81 iline gönderiliyor.

Kadınların hazırladığı İçli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek, aya köftesi, borani yuvalığı, peynirli semsek, paçanga böreği, Urfa İsotlu Mantısı  ve Sigara böreği gibi coğrafi tescilli ürünler tesiste dondurularak özel ambalajlı kaplarla İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere farklı illerden gelen talepler doğrultusunda gönderiliyor.

Yöresel yemeklere ilgi arttı
Pandemi sürecinde olan kısıtlamalar nedeniyle üretim tesisi, kapasitesini yüzde yüz artırarak kısıtlamalarla birlikte yüzde 40’lara ulaştı. Şanlıurfa ve bir çok ilden sipariş alan üretim merkezinde en çok, İstanbul ve Ankara’daki lokanta ve yemek sektörüne yöresel ürünleri gönderiyor.
Hamarat Kadınlar tesisinin sorumlusu Ayşe Akyol Şenay, Yöresel ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte kapasitelerini artırarak Türkiye’nin birçok iline Şanlıurfa’nın tescillenmiş yöresel ürünlerini gönderdiklerini belirtti.


Siparişler 81 ile gönderiliyor
Tesis Sorumlusu Şenay,‘’Pandemi sürecinde kısıtlamalar oldu ve halen de devam etmekte. Restoranılar, lokantalar, kafeler kapalı durumda. Bizim tesisimiz üretim tesisi olduğu için biz aktif olarak görev yapıyoruz, görevimizin başındayız ve daha fazla çalışıyoruz. Pandemi sürecinde kısıtlamalar oldu hafta sonu kısıtlamaları devam ediyor. Restoranılar haricinde bu defa halk olarak halktan yoğun talep geliyor ara sıcaklarımıza. Hem Pandemiden dolayı hem yasaklardan dolayı hem de kış sezonunun gelmesinden dolayı yoğunlukla yöresel ara sıcaklarımızdan Urfa mantısı, borani yuvala, borani yemeğimiz yöresel bir yemektir, içli köfte bu tarz yöresel ürünlerimiz daha çok talep görmektedir. Tescillenmiş 10 çeşit ara sıcak yemeklerimiz ürünlerimiz bu tesisimizden çıkıyor. Bu ürünlerimiz içli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek, borani yuvala, Urfa mantısı, aya köftesi, bu tarzda yiyeceklerimiz mevcut. Zaten gayemiz üretim tesisimizin amacı Urfalı olmayan halkımıza Urfalı olmayan insanlarımıza Urfa’nın yöresel ürünlerini tanıtmak, tattırmak. Urfa dışından da taleplerimiz oluyor ve biz Urfa’nın dışına da Türkiye’nin 81 iline de donuk bir şekilde ara sıcaklarımızı üretip, paketleyip gönderebiliyoruz ve gönderiyoruz. Urfa dışında siparişlerimizin artışı söz konusu, Urfa içeresinde de artış söz konusu kısıtlamalardan dolayı yüzde 30 yüzde 40 oranında artışımız olmuştur’’ dedi


“Pandemi döneminde daha çok çalışıyoruz”
Hamarat Eller Tesisinin Aşçılarından Sevim Çatalkaya,"Pandemiden dolayı daha çok çalışıyoruz, siparişler daha fazla gelmeye başladı, hattan bazen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz,  kış olmasında dolayı insanlar daha çok sipariş veriyor. 10 çeşit yemeğimiz var, Bizim yaptığımız aya köftesi, yuvalama, etli semsek, peynirli semsek, içli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk ve isot ile lezzetlendirdiğimiz Mantı gibi yemeklere yoğun sipariş geliyor." ifadelerini kullandı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin girişimleri ile şu ana kadar 40 yakın yöresel ürün coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim