Ramazan ayında oruç bozan unsurlar! İmam Okkalı merak edilenleri yanıtladı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç ibadetinin yerine getirilmesi ve orucu bozan durumlar hakkında açıklamalarda bulunan Cami İmamı İzzettin Okkalı, önemli bilgiler paylaştı.

12 Mart 2024 - 10:41
TAKİP ETTAKİP ET

Oruç tutan vatandaşlar, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, orucu bozan ve bozmayan durumlar hakkında bilgi edinmeye başladılar.

Özellikle, oruç tutan vatandaşlar, oruç bozan durumları öğrenmek ve bu hususlara dikkat etmek istiyorlar.

OKKALI: “ORUÇLA İLGİLİ KONULARDA UZMANLARA DANIŞMAK GEREKİR”

Cami İmamı İzzettin Okkalı, oruçla ilgili çelişkilere düşüldüğünde veya orucun bozulup bozulmadığı konusunda şüpheler olduğunda, vatandaşların Alo 190 fetva hattından uzman hocalara danışabileceklerini belirtti. Okkalı, oruçla ilgili konularda söz sahibi olan hocaların müftüler ve vaizler olduğunu vurguladı.

Okkalı, Ramazan ayının ayrıca bir ahiret bilinci kazandırdığını ifade etti. Peygamber efendimizin dünyayı tarif ederken dünyanın ahiretin tarlası olduğunu hatırlattı ve Ramazan ayının bu bilinci pekiştirdiğini söyledi.

“PEYGAMBER EFENDİMİZ DÜNYAYI TARİF EDERKEN DÜNYA AHİRETİN TARLASIDIR”

Rabbimiz Celle Celalühu Kuranı Kerim’i Ramazan ayında nazir olmaya başladığını haber veren Cami İmamı İzzettin Okkalı, “İnsanlara hidayet rehberi olan doğru ve hak yolundan ayıran insanlar bu ayda nazır olduğundan bahsediyor. Rabbimiz bu aya yetişenlerden de bu ayı oruçlu geçirmelerini nazir ediyor.

Oruç hem İslam’ın beş şartından birisi hem de Kuran’ın nazil olduğu bir aydır, aynı zamanda oruç Peygamber efendimizin buyurduğu gibi evveli rahmettir, ortası mağfirettir ve sonu da cehennem azabından Azad olmaktır diye buyur ediyor. Rabbimiz Celle Celalühu bu ayda duaların bol kabul olduğu gecesi ile gündüzünün ayrı ayrı sevaplar yazıldığı bu ay çok mübarek bir aydır.

Bu aya ait özel hususiyetler var. Birincisi mukabele, Kur’an-ı Kerim ilmini okuyoruz, ikincisi teravih namazı ondan sonra sahura kalkıyoruz, sahurumuz ediyoruz bunun gibi Ramazan ayına özel hususiyetler var. Ramazan ayı bize aynı zamanda bir ahiret bilinci kazandırıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının 2024 yılı teması Ramazan ve Ahiret bilincidir. Peygamber efendimiz dünyayı tarif ederken dünya ahiretin tarlasıdır. Dünyada yaptığımız bütün çalışmalarımız ahirette sorulacaktır. Ramazan ayı ahiretimize imar etmek, kurtarmak açısından rabbimizin cennetine kavuşmak onun rızasını elde etmek açısından mümin bir zemindir” dedi.

“ORUCU BOZAN ŞEYLER DİREK MİDEYE ULAŞAN VEYA SERUM GİBİ İĞNELERDİR”

“Ramazan’ın ilmihal ve Fıkhi kısmı çok önemlidir” diyen Okkalı, “Bu konuda muhakkak uzmanlara danışmamız gerekir. Ayette bilmediğiniz kelimeleri uzmanlara sorun! Dini konularda söz sahibi olan hocalar müftüler ve vaizlerdir.

Oruç ile ilgili konularda çelişkiye düştüğünüzde ya da orucun bozuldu mu, orucumu herhangi bir zarar geldi mi şeklinde kafamda soru işareti kalırsa hocalara Alo 190 fetva hattından uzman hocalar nöbetteler onlara soralım.

Alo 190 numarayı arayarak kafalarınızda soru işareti kalmayacak şekilde sorularını sorup cevaplarını alabilirler? Örneğin iğne orucu bozar mı? Bununla ilgili Diyanet İşleri Bakanlığımızın şu görüşü vardır; damardan ve serum gibi direk mideye ulaşan iğneler haricinde ağrı kesici bazı mümin hastalıklar veya vitamin gibi iğneler orucu bozmaz.

 Orucu bozan şeyler direk mideye ulaşan veya serum gibi iğneler orucu bozar. Dişleri fırçalamak, misvak kullanmak, dişleri fırçalarken de yutmamaya dikkat edeceğiz. Diş tedavisi yaparken acı hissetmemek için iğne kullanmak göğüs, kulak, burun damlası gibi damlalar orucu bozmaz.

Astım hastalarının kullandığı spreyi ve benzeri şeyler orucu bozmayanlar arasındadır. Başka bir konu ise saatleri karıştırıp hala sahur devam ediyor zannıyla iftar etmek veya hala sahur devam ediyor zannıyla sahura devam etmek bunlar da yanılarak orucu bozar ondan sonra başka bir zaman orucumuzu tamamlıyoruz.” diye konuştu.

PAYAM KAYA