Reklam
Bugün

Rengarenk çiçekler görücüye çıktı! Çiçek fiyatları ikiye katlandı

Bahar ayında hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte yazlık çiçeklerde görücüye çıkmaya başladı. Şanlıurfa’da çiçek satışı yapan esnafların kimisi mevsimlik çiçek satışlarının iyi olduğunu söylerken kimisi ise, geçen seneye göre satışlarının düşük olduğunu söyledi.

30 Nisan 2024 - 11:07
TAKİP ETTAKİP ET

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yurt genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da hava sıcaklıkları yükselmeye başladı.

 Şanlıurfa'da bulunan saksı çiçeği ve ağaç fide pazarı, rengarenk görüntüsüyle vatandaşları kendine hayran bırakırken tercih yapmak isteyenleri de çeşit fazlalığından dolayı bir hayli zor durumda bırakıyor.

Urfa Değişim ekibi olarak yaz ayında çiçek bakımı nasıl olmalı? Satışlar ne durumda? Vatandaş tercihini hangi çiçekten yana kullanıyor? Ve daha birçok sorunun cevabını derledik. İşte tüm soruların cevabı…

“HAVALAR ISINMAYA BAŞLADI ÇİÇEK SATIŞLARIMIZ ŞU ANDA GAYET İYİ DURUMDA”

“Ben yıllardan beridir bu işi yapıyorum bizimkisi baba mesleği” diyen çiçek satıcısı Bekir Keçecioğlu yaptığı açıklamada, “Yaz sezonu açıldı havalar ısınmaya başladı çiçek satışlarımız şu anda gayet iyi durumda. Vatandaş, çiçeklere rağbet gösteriyor geçen senelere oranla çiçeklerin fiyatları pahalı ama yine de vatandaş almaktan geri duyurmuyor. Tabi biz toptancı olduğumuz için piyasaya göre daha Uygun’a satıyoruz. Buradaki çiçeklerimiz 50 TL’den başlayıp 300 - 400 TL’ye kadar çıkabiliyor.

“GEÇEN SENELERE ORANLA ÇİÇEK FİYATLARIMIZ İKİ KAT ARTMIŞ DURUMDA”

Bizim en çok sattığımız çiçek çeşitleri balkon Çiçeklidir, çünkü evde oturan bayanlar vakitlerinin birçoğunu çiçeklerle geçiriyorlar. Balkon çiçekleri de 30 TL’den başlayıp 100 - 200 TL’ye kadar çıkıyor.

Ama geçen senelere oranla çiçek fiyatlarımız iki kat artmış durumda. Şanlıurfa sıcak bir memleket olduğu için çiçeklerin günübirlik sulanması gerekiyor, gerekirse çiçekler daha canlı olsun diye gölgelik yere almaları daha mantıklı olur ve bir çiçek alındığı gibi saksının değiştirilmesi çiçeğin gelişmesinde daha iyi olur.” sözlerinde bulundu.

“GEÇEN SENE GÜNLÜK ON KASA ÇİÇEK SATIYORKEN BU SENE BİR KASAYI ZOR BİTİRİYORUM”

Baba mesleğini yaptıklarını ve babasının yaklaşık 50 seneden beridir bu işle uğraştığını ve kendisinin ise 15 seneden beridir bu işi yaptığı yönünde açıklamalara yer veren Hasan Demirli isimli çiçekçi esnafı ise, “Geçen seneye göre çiçek satışlarımız biraz düşüşte çünkü maliyet yüksek ekonomik bir sıkıntı var onun için müşteriler dengeyi sağlayamıyorlar. Geçen senelerde ortalama günlük on kasa çiçek satıyorken bu sene bir kasayı zar zor bitiriyorum çünkü gübre yüksek üretim yüksek ve akaryakıt yüksek onun için işimizi olumsuz yönde etkiliyor.

“HER YERDE ÇİÇEK SATIŞLARI OLUYOR BU İŞLERİMİZİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR”

Bizim buradaki çiçeklerimiz 15 TL’den başlayıp 1000 -  5000 TL’ye kadar çıkan var yani fidandan filanda değişiyor. Geçen senelerde vatandaşlar daha çok baharı temsil eden çiçekleri tercih ediyordu. 

Balkon çiçeği olsun gül olsun ama bu sene öyle değil vatandaş fiyatı uygun olanı tercih ediyor. Her yerde çiçek satışları oluyor bu işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor ama yapacak bir şey yok çünkü herkes ekmeğini kovalıyor.

Biz de her türlü çiçek çeşidi var gül var oda bitkisi var salon çiçeği var isimlerini saymaya kalkarsak dünya kadar bitki var içinden çıkamayız.” ifadelerinde bulundu.

“VATANDAŞLAR, FESLEĞENİ SIRF KOKUSU İÇİN ALIYOR”

Murat Tahtabaşı isimli çiçekçi esnası ise Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada şu ifadelere değindi, “ Yaz ayı geldi çiçek sezonu açıldı şu anda işlerimiz iyi gidiyor kazançlarımız gayet iyi ve yerinde.

Ben yaklaşık 15 senedir bu işi yapıyorum geçen senelere göre satışlarımız bu sene daha iyi. Vatandaşlar genellikle; yasemin, kauçuk, kaktüs, fesleğen ve Çan güzeli gibi çiçekleri daha çok tercih ediyorlar. Mesela vatandaşlar fesleğen aldığında sırf kokusu için alıyor evin içinde çok güzel bir koku yayıyor.

Fesleğenin fiyatı 30 TL’den başlıyor. Bu saydığımız çeklerin fiyatı ise 50 TL’den başlıyor 300 - 500 TL’ye kadar çıkıyor. Çiçeklerin büyüklüğüne göre fiyat değişiyor.

“KURTLANMIŞ BİR ÇİÇEĞİN GELİŞMESİ İÇİN TOPRAĞIN DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM”

Evde çiçeklerin bakımları ise şu şekilde yapılmalı; çiçekler kışın evde su sevmez yazın ise çok severler bir çiçeği en az iki günde bir mutlaka sulayacaksın ondan sonra üç ayda bir topraklarını değiştireceksin eğer çiçeklerde solma veya sararma gibi bir durumla karşılaştığımız da ise muhakkak onun toprağın değiştirilmesi gerekiyor çünkü içine kurt girmiştir o kurttu öldürmek için toprağın değiştirilmesi şart.

Çiçeğin toprağını değiştirmediğin taktirde o çiçek yavaş yavaş kurumaya başlar. Toprağı değiştirilmeden sadece ilaçlansa yine o kutlar geçmez kurt onu yer bitirir aynı insanların vücudu gibi kanser olunca nasıl geçmiyorsa o toprağı da değiştirmeyene kadar geçmez. Kurtlanmış bir çiçeğin gelişmesi için toprağın değiştirilmesi lazım.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

PAYAM KAYA