Göz alıcı Fırat Suyu kendi tüm ihtişamı ile kavgalardan arınmış sakinleşmiş hali ile hırçınlığı bırakmış… Barajları ve enerjisi ile hayata ve ekonomiye hayat katıyor..
“Bakir ormanlık alanlar her yıl düzenlenen yöresel meyve festivali dünyada eşi benzeri olmayan karagül çiçekleri, güzelim koylarını, lezzet üssü Bergamut meyvesi lokantalarını, huzurlu teknelerden yükselen İbrahim Tatlıses müzikleri.. Tarihi Rum Kale kıyılarından geçip giderken Savaşan Köyüne Ali Dayı'nın yanına balık yemeye…
MEZOPOTAMYA DA….
“ Deli Fırat işte böyle yaşanır” dedi insanlığa.
“Evinde Nar pekmezi yapan, Zeytinyağı yapan turşu basan, Bergamut reçeli yapan, bağında dolmalık yaprak toplayan Medine Abla emeğini sergiledi pazarında…
Hz. İbrahim gibi “Dost sofraları serdi konuklarına. Cumhuriyet tarihinde ilk Rüştiye Mektebi Halfeti'de eğitim vermişti… Elinden dubası alınmıştı, yalnız kalmıştı tabiî ki direnecekti leş kargalarına.
“Daha fazla kar hırsına kapılmadan, başkasının sırtına basmadan, hayattan keyif alarak da üretilebileceğini, yoksullaşmadan da tüketilebileceğini, doğayı bozmadan da uygarlık kurulabileceğini göstermişti tüm konuklara..
Yerelden Kalkınma diyen Büyükşehir Belediyesine karşı elinden dubası adeta gasp edilen Medine Abla "Ben yoruldum artık senin yüzünden. Yüz çevirmem artık namert yüzüne" dese de dünya dönüyor
Sakin Şehir hareketinin bir yerel kalkınma modeli olduğuna dikkat çekmiştik. “Sakin Şehir kriterleri yerine getirildiğinde, ortaya bir yerel kalkınma modeli çıkıyor.
'Sakin Şehir' sadece Seferihisar için önemli değil, aynı zamanda Halfeti için de bir yerel kalkınma modelidir. İlk olarak İtalya'dan başlayıp ve tüm dünyaya yayılan Sakin Şehir hareketi, 10 yıl gibi kısa bir süre içinde insanlık tarihine alternatif bir şehir ve yaşam modeli olarak kendini gösterse de Şanlıurfa Halfeti hak ettiği ilgiyi görmüş değil.
Şanlıurfa Halfeti ilçemiz de tarihi özelliği doğal güzelliği ile Türkiye genelinde ve yakın çevre illerin gelip gezdikleri bir dinlenme merkezi olmuştur.
Bu önemli avantajı yerel halkın faydasına olacak bir proje gelişmedi. Harran Üniversitesine bağlı Turizm Meslek Yüksek Okulunun bu yıl eğitime başlaması olumlu bir gelişme.
Halfeti'de sakin şehir kriterleri var mı derseniz, bu konuda ne Büyükşehirin ne Çevre il Müdürlüğünün ne Gıda kontrol ne de dubalarda güvenlik yok.
Faaliyet gösteren dubaların hiçbirinde resmi çalışma belgeleri yok. Bu nedenle Halfeti'ye verilen Cittaslow Şanlıurfa/Halfeti ünvanı geri alınma tehlikesi ile karşı karşıya. Ve böyle giderse Büyükşehir bu sorumluluktan asla kurtulamaz.
Evet yerelden kalkınma Şanlıurfa'da turizm merkezi olarak tüm belediyeler için çok büyük bir şanstır. Fakat bu mevcut Belediyeler, Şanlıurfa turizm potansiyelini işletecek kapasitede değiller..
Şanlıurfa ilçelerinde Siverek Takoran Vadisi Hilvan Nevaliçolan tarihi şehir kalıntıları, Bozova'da Atatürk Baraj gölü, Halfeti ve Birecik ilçelerindeki Fırat'ın bereketi ile yetişen meyve ve sebzeler çevre il ve ilçeleri besleyecek potansiyele sahip..
Fakat ne yazık ki popülist politikaların yerel kalkınmaya ekonomik fayda ve katkıları yerel halka yansımış değil.
Cittaslow Şanlıurfa/Halfeti…